Публикация

Мъжете се потят, а жените - блестят

Мъжете се потят, докато жените наистина само блестят, твърдят учени, които установили, че нежният пол трябва да се потруди доста повече, за да се изпоти.


Изследователите открили, че мъжете започват да се потят много по-бързо, отколкото жените, както и отделят два пъти повече течности по време на двигателна активност.

Въпреки че потенето прави мъжете да изглеждат по-малко привлекателни. Това означава, че техните тела работят по-ефективно по време на спорт.

Изследването е проведено с 20 жени и 17 мъже, които трябвало да карат велоелгометър с различен интензитет в продължение на един час в стая, загрята до 30С.

Японските учени установили, че мъжете губят два пъти повече влага на квадратен сантиметър от челото, гърдите, гърба, бедрата и предмишниците във всеки един момент.

Представителите на нежния пол пък се нуждаят от много по-висока телесна температура, за да започнат да отделят течности.

С други думи на жените трябва да им стане по-горещо преди да се изпотят.

Предишни изследвания са показали, че мъжете произвеждат повече пот, отколкото жените, отчасти заради тестостеронът, който се смята, че повишава отделянето на течности.

Проучването хвърля светлина върху това защо двата пола се справят по различен начин с екстремни температури като горещи вълни и т.н.

Учените смятат, че има еволюционна причина за това явление. Жените като цяло имат по-малко телесни течности от мъжете и може да се дехидратират по-лесно.

По-ниските нива на отделяне на пот при жените може да са „стратегия за адаптация”, чрез която природата им позволява оцеляване в топла среда. По-обилното потене при мъжете може да бъде стратегия за по-голяма ефективност на действие.

Още от епохата на кралица Виктория във Великобритания съществува поговорката, че „Конете се потят, мъжете се потят, а дамите сияят”. 

Коментари