Публикация

Доц. Спас Спасков: Човек може да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип

Доц. Спас Спасков: Човек може да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип

Напълно възможно е човек да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип.
Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ „Пирогов“.


По думите му

клиничната картина е почти еднаква на двете заболявания и те се различават трудно

Той коментира и по-големия брой починали с вируса през последната седмица.

Предполагам, че от Министерството на здравеопазването ще изяснят причината за увеличението на смъртността. Важно е да се знае дали става въпрос за натрупване на влошаване на състоянието при различни пациенти, или говорим за тенденция на база на общия брой болни, поясни доц. Спасков.

Според него бройката на пациентите в интензивни отделения е показател за състоянието на здравната система. Засега тя се справяла.

Нови 265 заразени с COVID-19 у нас

„Има много уплашени хора и в болниците се приемат пациенти, които не са в тежко състояние. Поради тази причина нараства броят на хоспитализираните“, обясни специалистът.


Той смята, че

през септември-октомври броят на заразените ще намалее

„Тогава обаче ще се появи друг проблем – проблемът със смесването на инфекциите. Т.е. наличие на пациенти с коронавирус и на такива с нормалните грипни заболявания. Тогава вероятно ще има увеличаване на броя на хората, които се приемат в болница. Но пациентите с коронавирус ще започнат да намаляват“, каза още доц. Спасков.


Той поясни, че колкото е по-голямо е количеството на микроба, толкова по-голяма е вероятността да се заразим и да изкараме тежко коронавируса. Затова специалистът призова хората да спазват дистанция и да носят маски в затворени пространства.

Коментари