Публикация

Нужни са повече средства в борбата със сърдечно-съдовите заболявания

Над 1000 лекари и медицински специалисти се събраха в курорта Албена на Дванадесетия кардиологичен конгрес.


Кардиолозите в България са около 800, но на форума присъстват и невролози, специалисти по образна диагностика, хирурзи.

Сред основните теми са „Съвременна диагностика и лечение на острия коронарен синдром”, Сърдечна недостатъчност” и „Предсърдно мъждене”, което е много честа причина за исхемичен мозъчен инсулт и смърт при пациенти над 60-годишна възраст.

Доц. Божидар Финков, национален консултант по инвазивна кардиология, и доц.  Владимир Пилософ, директор на Националната кардиологична болница, бяха категорични пред health.bg, че в България са достъпни абсолютно всички методи за диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания, които се прилагат във всички развити държави.
Проблемът в някои области е не липсата на експерти и капацитет, а недостатъчното финансиране.

Като пример доц. Пилософ посочи кардиовертер дефибрилаторите, които спасяват живота на пациенти с тежки камерни аритмии. В България такива се имплантират рядко, защото устройствата са изключително скъпи.

Доц. Нина Гочева, национален консултант по кардиология, изтъкна необходимостта от задълбочаване на профилактичните програми. Тя даде пример със Словения, където  болният получава оценка за сърдечно-съдовия си риск, независимо по какъв повод е  отишъл при своя личен лекар.

В България много голяма част от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, но само около 10% от парите в здравеопазването отиват за кардиология, заяви доц. Божидар Финков.

От средствата за лекарства 25 % са за медикаменти, пряко или косвено свързани със сърдечните болести.

На конгреса в Албена присъстват и водещи европейски кардиолози, за да представят своя опит пред българските си колеги.

Коментари