Публикация

Сезонът на грипа

Д-р Евгения Кехайова, общопрактикуващ лекар в 26 ДКЦ в София, отговаря на въпроси на health.bg


Какъв урок научихме миналия зимен сезон след пандемията от свински грип?
И лекарите, и пациентите нека не забравят, че грипът не трябва да се подценява – той е безкрайно сериозно заболяване. Урокът, който научихме миналата зима, беше, че можем да очакваме нови щамове, още по-силни от тези, с които сме се преборили досега.

Какви са най-честите усложнения на грип?
Най-честите усложнения са на дихателната система – бронхити, отити и бронхопневмонии. Има случаи, в които се обременява сърцето, често се засягат и бъбреците. Миналата зима най-честите усложнения като че ли бяха бронхопневмонии при млади мъже.

Започнаха ли тазгодишните имунизации срещу сезонен грип?
Ваксинирането започна. Имам пациенти, които от години си поставят ваксина, доволни са и продължаваме да правим ваксинация. Противогрипните ваксини са на пазара вече 10-15 години. Те са се доказали в световен мащаб и всъщност това е една от формите да не се получават пандемии.

На кои пациенти препоръчвате да си поставят противогрипна ваксина?
На първо място, на всички, които искат да се ваксинират: това е въпрос на личен избор. Ваксината е препоръчителна при пациенти с хронични заболявания, защото рискът да развият усложнения е голям, както и на всички възрастни над 65 години, на които с възрастта имунната система отслабва. След това е групата на хора в риск, каквито сме ние, лекарите, също така работещите в детски градини и училища и в други големи колективи.

Във вашата практика често ли се срещат нежеланите реакции от противогрипната ваксина?
Не, не ми се е случвало, поне с моите пациенти.

Коментари