Публикация

Подагрол – Иновативната алтернатива

Подагрол – Иновативната алтернатива

 

Подаграта е заболяване от групата на кристалните артропатии, характеризиращо се с натрупване на кристали от мононатриев урат, при серумни стойности на пикочната киселина, надвишаващи физиологичната граница на разтворимост. Клиничната картина се характеризира с типични ставни кризи и пристъпна болка с висок интензитет.

 

Подаграта е едно от най-разпространените ревматологични заболявания при възрастните, като броят на засегнатите през последните години се увеличава (засяга около 3,9% от възрастните хора в развитите страни). Това се дължи на повишената честота на заболявания, обуславящи възникването на хиперурикемия – артериална хипертония, затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет тип 2 и хронично бъбречно увреждане. Други фактори, асоциирани с нарастващата заболеваемост, включват определени диетични навици и все по-честото приложение на тиазидни и бримкови диуретици при пациентите със сърдечносъдови заболявания.

 

Патологичните промени при подагра са резултат от прекомерното натрупване на пикочна киселина в тялото – хиперурикемия, която се дефинира като серумна концентрация на пикочната киселина над 377 mcmol/l. Отлагането на кристали от предимно мононатриев и амониев урат в синовиалната течност и други локализации, е основният патогенетичен фактор за възникването на острия епизодичен артрит, образуването на тофи в меките тъкани и бъбречното засягане. През последните години зачестяват случаите на атипична подагра. Става въпрос за латентно протичащо заболяване с краткотрайни леки болки в палеца на крака или друга става, но без типичните подагрозни кризи с болка, оток, зачервяване и ограничен обем на движенията в засегнатата става.

 

Според новите препоръки  на Американската колегия по ревматология, основните показания за фармакологично намаляване на серумните нива на пикочна киселина са: диагностиран подагрозен артрит, клинично установени тофи, повече от 2 пристъпа годишно, анамнеза за уролитиаза и ХБУ >2 степен. Основните групи медикаменти, които се използват са урикостатични средства (Ксантин-оксидазни инхибитори – XOI), урикозурични средства и комбинирани препарати. Антиинфламаторната терапия на острия пристъп включва Colchicine, препарати от групата на НСПВС и глюкокортикостероиди.

 

Вече разполагаме и с Подагрол (Podagrol) – една съвременна алтернатива.

Podagrol е иновативен лекарствен продукт, изготвен на базата на дългогодишния труд на проф. д-р Мария Иванова, който спомага за естественото разтваряне на кристалите на пикочната киселина в ставите и меките тъкани и предотвратява образуването на нови уратни депа и тофи. Това става като се свързва пикочната киселина във водно-разтворимо съединение, което се отделя с урината. Препаратът съдържа естери на висши мастни ненаситени киселини (линолова и линоленова). Доказано е, че една молекула естер може да отстрани от организма 22 молекули пикочна киселина. Другата активна субстанция е витамин А (ретинол ацетат).  Той води до намаляване на серумния холестерол, обикновено завишен при пациенти с подагра. Наред с това витамин А възпрепятства образуването на уратни конкременти в бъбреците, благоприятства регенерацията на меките тъкани и ставните повърхности след остър пристъп.

 

Podagrol е ефективен както при подагрозна криза, така и за профилактика и превенция в междупристъпния период. В началото може да се наблюдава известно покачване на пикочната киселина (поради разтваряне на депата), но след кратко време се отчита продължително задържане на серумните нива под целевите стойности. Основни предимства на Podagrol са това, че може да се приема продължително време и да се комбинира с други медикаментозни средства и методи. Няма описани нежелани лекарствени взаимодействия на Podagrol с други препарати, тоест има отличен профил на безопасност. Освен това  няма противопоказания при пациенти със захарен диабет, не причинява замаяност и не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини. Podagrol предотвратява деформацията на ставите, намалява болката и отока като така предпазва от развитието на хроничен подагрозен артрит.

 

При остър подагрозен пристъп Podagrol е показан до 5 пъти дневно по 20 капки, разтворени в чаша вода половин час преди хранене. Целесъобразно е  и профилактичното му приложение в междупристъпния период по 20 капки дневно.

 

В заключение може да се обобщи, че поради добрите резултати, липсата на токсичност и странични ефекти, Podagrol може ефикасно да допълни комплексната лекарствена терапия на подаграта.

 

                                                                д-р Милена Иванова, гр. Русе
                                                                Специалист Вътрешни болести и Обща медицина

Коментари