Публикация

Доц. Кунчев: Широкото разпространение на COVID-19 сред младите застрашава възрастните

Доц. Кунчев: Широкото разпространение на COVID-19 сред младите застрашава възрастните

През последните три-четири седмици процентът на положителните проби за COVID-19 е доста устойчив и се движи в тесни граници – между 4.5 и 5.5.


Това каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб, през БНР.


Различното и неприятното по думите му е, че

има данни за по-ефективно пренасяне на заболяването

По-застъпен става делът на младежката възраст и по-ниските възрасти в броя на положителните лица. За три месеца този процент, който в началото е бил от 5 до 7 за отделните региони, сега е достигнал до 25, подчерта доц. Кунчев.

Той припомни, че голяма част от тях изкарват заболяването или със скрити симптоми, или много леко, „но е факт, че това по-широко разпространение сред младите хора заплашва по-възрастните.“


„В България работим със седмична заболяемост, а в Европа – с 14-дневна, с оглед да се избегнат понякога доста резките движения нагоре и надолу в дневната заболяемост, тъй като тя се влияе от много фактори, част от които са случайни“, уточни главният държавен здравен инспектор.


„През уикенда, когато не работят голяма част от частните лаборатории, расте процентът на положителните проби“, допълни той.


Ако продължи ръстът на заболеваемостта, съчетан със смъкване на възрастта, ще има реални рискове от поява на положителни случаи в училищата.

Все още обаче ситуацията е такава, че във възрастта до 18 години развитието на някаква клиника е по-скоро изключение, а тежките случаи на практика са нулеви, допълни доц. Кунчев.

Дистанционното обучение е алтернатива

но си давам сметка, че не може да продължи безкрайно. Не може цяла година децата да учат дистанционно, няма как то на 100% да даде същите резултати, както нормалното обучение. Честно казано, ако продължи разпространението на вируса с такива темпове, дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и разпространението ще продължи, коментира главният държавен здравен инспектор.

 

снимка: БГНЕС

Коментари