Публикация

Ето защо е задължително носенето на маска в обществения транспорт

Ето защо е задължително носенето на маска в обществения транспорт

В затворени помещения и в градския транспорт трябва да балансираме между два здравни риска. Първият е заразата с коронавирус – за това допринася затвореното помещение и циркулацията на въздуха от климатиците. Другият риск идва от летните горещини и отворените прозорци. Нещото, което управлява тези рискове в най-голяма степен, е носенето на маска.


Това обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Радио София и подчерта, че по-малкият риск е управляемият риск.


„Маската не позволява на вируса да излезе навън от тези, които боледуват, и намалява вероятността да навлезе при тези, които биха били потенциално възприемчиви към него. Носенето на маска позволява прозорците да бъдат затворени и климатиците да работят. С това намаляваме риска от топлинен удар вътре в превозните средства“, изтъкна специалистът.


Той е категоричен, че

хората в градския транспорт трябва задължително да са с маска

Дори и да не работи климатикът в автобуса например, на спирките вратите се отварят и въздухът се раздвижва.

Само един пътник да е без маска и да е вирусоносител, може да зарази и други

„Две трети от вероятността от инфекция е през носа. Задължително е маската да покрива и устата, и носа“, каза още д-р Симидчиев.

Снимка: Георги Нейков, БНР

Коментари

Анонимен
4 авг 2020 22:16

Уважавам мнението на всички лекари защото е професионално,но в случая с климатиците - колкото и да са сервизирани те са машини за респираторни болести,доказано е че един занемарен климатик е потенцален инкубатор на,,Легионерска болест"