Публикация

Бойко Борисов: Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора, болниците могат да издържат

Бойко Борисов: Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора, болниците могат да издържат

Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение и диагностика на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения, докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща с премиера Бойко Борисов.


Това информира правителствената пресслужба.


Проф. Ангелов отбеляза, че

ситуацията в страната е под контрол

има създадена стриктна координация на всички звена в системата, включително и със Спешната помощ, за поемането на случаите. 

 

Министър-председателят Борисов бе категоричен, че отново няма да бъдат налагани сериозни ограничения.


„Така че нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат“, изтъкна премиерът Борисов. Той разпореди фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положени да бъдат опровергани с факти.

На този етап извънредно положение не се налага

– около това становище се обединиха премиерът Борисов, здравният министър Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

В хода на срещата бе отбелязано, че вирусът вече се разпространява по-лесно, дифузно, все още в света не са открити лечение и ваксина. В този контекст министър-председателят Борисов акцентира, че изключително важно остава спазването на дисциплина, дистанция и дезинфекция.


Здравният министър докладва още на премиера за последните възникнали случаи на заразени с коронавирус в дома за възрастни хора в Русе, а по случая във Варна е сезирана прокуратура.


Главният държавен здравен инспектор каза, че

по заболеваемост на Балканите България е само след Гърция

С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония.

Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите, посочи премиерът Борисов.

„Едномилионната демонстрация в Германия конкретно срещу мерките и едномилионната в Израел означават, че след 6 месеца умората у хората е много голяма и те все по-трудно ще приемат рязко ограничителни мерки“, каза още доц. Ангел Кунчев.


Министър-председателят разпореди

стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите

сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19.

Коментари