Публикация

По време на пандемия хапвайте повече белтъчини

По време на пандемия хапвайте повече белтъчини

Храната, богата на протеини и витамини, може да помогне на организма да противостои на коронавируса, смятат специалистите.


Не съществува нито един начин, който напълно предпазва от заразата, но рискът от COVID-19 и тежките му форми е възможно да се понижи, ако имунната ни система е в добро състояние. Затова е необходимо да се поддържа ежедневна физическа активност, да се избегне недоспиването, да се контролира нивото на стреса, както и да се храним правилно.

Здравословната диета изисква присъствието в менюто на всички макро- и микроелементи

А е известно, че белтъчините имат основна роля в поддържане на имунната защита на организма. Нормата е от 0,8 до 1,0 грама протеини на килограм тегло. Препоръките варират в зависимост от физическата активност, възрастта и съпътстващите заболявания. Но въпреки че белтъчините са много важни, хората не ги употребяват в достатъчни количества. Според изследванията 73% от населението на планетата страдат от дефицит на белтъчини, а 93% не знаят, че трябва да ги консумират всеки ден, ако искат имунната им система да работи ефективно.

Качествени белтъчини съдържат продуктите от животински произход

– яйца, месо, риба, птици, мляко и млечни продукти.

 

Протеини за добро здраве

 

В същото време белтъчините, в които частично отсъстват една или няколко незаменими аминокиселини (като съдържащите се в зърнените и бобови храни), не са пълноценни.

 

Затова учените съветват вегетарианците да преосмислят менюто си по време на пандемия.

Коментари