Публикация

В „Медлайн“ излекуваха рана, побрала юмрука на хирурга

В „Медлайн“ излекуваха рана, побрала юмрука на хирурга

Когато 66-годишният пациент постъпи при нас, раната в седалищната област беше толкова голяма, че юмрукът ми спокойно влизаше в нея. Процесът беше стигнал в дълбочина до костта, но беше започнал да образува и „джобове“ с гной встрани. Така описа състоянието на излекувания за 3 месеца мъж хирургът от МБАЛ „Медлайн“ д-р Веселина Кабакчиева.

 

Преди година пациентът по спешност е опериран от илеус /б.а.-сплитане на червата/. След интервенцията престоява дълъг период в реанимация, където получава рана от залежаване в сакралната област. Лекувана е продължително време, но без особени подобрения.

 

„При нас болният постъпи на 17 март тази година и веднага започнахме лечение, каза д-р Кабакчиева. - След 2 месеца огромната рана почти се затвори. Приложена беше два пъти VAC терапия, благодарение на която на 15 юни беше вече напълно затворена.“ Лекарката обясни, че вакуум апарата, с който болница „Медлайн“ разполага от близо 7 години, лекува раните с отрицателно налягане. Ползват еднократни стерилни сетове, които се подменят на 4-5 дни, което ги прави изключително удобни не само за пациентите и техните близки, но и за медиците. Заздравяването на почти всички видове рани значително се ускорява, независимо че някои са с давност повече от 6 месеца, но периодът на възстановяване е различен. Терапията е подходяща за рани с различен произход с изключение на причинените от онкозаболявания, каза д-р Кабакчиева.

 

Тя посочи, че за хронична се смята всяка рана, която не заздравява повече от 4 седмици. Болката за пациента и гледката за близките са еднакво мъчителни, особено ако засегнатият участък е голям и е на видимо място по тялото. Тези рани често са инфектирани, с лоша миризма и секрет. Лечението е трудно и бавно, а в него участват не само хирурзи, а също така реаниматори и рехабилитатори, заяви д-р Кабакчиева.

Коментари