Публикация

Кабинетът отпусна още 20 млн. лв. за заплати в здравеопазването и болници

Кабинетът отпусна още 20 млн. лв. за заплати в здравеопазването и болници

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер на 10 526 600 лв. Средствата са за увеличаване възнагражденията на персонала на администрации към здравния министър, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица.


Това съобщава правителствената информационна служба.


С друго правителствено постановление по бюджета на ведомството се одобряват допълнителни 9 600 000 лв. Средствата ще бъдат предоставени на държавни и общински болници, на болници с държавно и/или общинско участие в капитала за поддържане готовността на структури по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести.

При необходимост средства ще бъдат предоставяни и на други лечебни заведения

- за структури по инфекциозни болести, за извършване на медицинска дейност за периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

 

С постановлението лечебните заведения ще получат увеличение на субсидията за извършените дейности, за да са в състояние да осигурят равнопоставен достъп до медицинска помощ, допълват от МС.

Коментари