Публикация

Младите не са застраховани от проблеми със сърцето

Д-р Иво Петров, ръководител на Клиниката по кардиология в „Токуда Болница София”, в интервю за Хелт медия.



Д-р Петров, повечето млади и здрави хора смятат, че заплахата за бъдещи сърдечно-съдови проблеми не се отнася за тях...
У нас традиционно всички смятат, че рисковете и възможните неблагополучия не се отнасят за тях. Това е народопсихология. Затова и често не сме подготвени за проблематични ситуации, не само свързани със здравето, но и с другите сфери на живота. А младите хора не са съвсем прави да смятат, че са застраховани от сърдечно-съдови проблеми, защото наличието на рисковите фактори с времето със сигурност води до съответните заболявания. А ако има и генетично предразположение, инфарктите могат да дойдат още преди тридесетата година.

Това като гръм от ясно небе ли се явява?
Хората така го чувстват, защото преди това не са си направили изследвания, от които да стане ясно, че холестеролът е висок, кръвното налягане – също, често има недиагностициран захарен диабет. Когато тези проблеми се съчетаят с наднормено тегло, пушене, обездвижване, неправилно хранене, болестта надвива над младостта. А инфарктът при младите мъже често протича по-тежко в сравнение с по-възрастните, защото сърцето не е „свикнало” с намаления приток на кръв.

Освен споменатите рискови фактори кои други влияят зле на сърцето?
Стресът! Той предизвиква мощно изръсване на определени хормони, които рязко повишават пулса и кръвното, свивайки кръвоносните съдове. А ако те вече са стеснени от атеросклеротични плаки, може да се стигне до инфаркт.

Кой и кога трябва да си прави профилактични прегледи за сърцето?
Още в детската възраст педиатрите проверяват дейността на сърдечно-съдовата система. След това е добре кръвното налягане, дори и при младите, да се проверява веднъж годишно. А ако е повишено – да се търсят причините. Над 30-годишна възраст трябва да се изследва липидният профил и кръвната захар, а над 40 г. това трябва да става всяка година.

Коментари