Публикация

Доц. Кунчев: Ако се наложи, ще оборудваме цяла болница за пациенти с COVID-19

Доц. Кунчев: Ако се наложи, ще оборудваме цяла болница за пациенти с COVID-19

Нещата са коренно различни от началото на епидемията. Нямаме отказ от приемане на болни.


Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред БНТ.

 

„Търсят се доброволци за старческите домове, както и за всички РЗИ в страната, но след първата вълна на съпричастност, сега желаещи няма”, допълни доц. Кунчев.


По думите му

проблемът в момента е, че COVID е много неравномерно разпределен

Системата като цяло ще се справи, но това не върши работа за тези, които имат най-голям зор в момента. Никой няма да остане на улицата, ако трябва, ще оборудваме една болница само за COVID.


Все още имаме резервни легла, но там където в момента е най-тежка ситуацията, трябва да търсим възможности, изтъкна главният държавен здравен инспектор.

Няма прогноза за това колко тежки месеци ни предстоят

„Никой не може да каже, ако кажа нещо такова, ще излъжа. Няма такава прогноза, самата СЗО признава, че не трябва да се правят прогнози, защото няма научна база”, посочи епидемиологът.

 

Той коментира и въпроса дали трябва да има

специални хотели за карантина на заразени туристи по Черноморието

Аз лично имам съмнение, че ще имаме нужда от такива хотели. Факт е обаче, че чартърните полети намаляха с 80-90% и ако туристите са положителни, организираме трансфер от страната, от която са. В България такъв случай все още не е имало, но почти всеки ден организираме туристи от Гърция към Дунав мост за Румъния, посочи доц. Кунчев.

Според здравния инспектор е нормално да са реципрочни мерките у нас, спрямо тези, които Гърция налага към български граждани, но местните власти имат право да вземат решения, каквито приемат за правилни от тяхна гледна точка.


По думите му

в момента на Балканите вълната утихна, има плато

Започнало е обаче повишаване в Западна Европа. Мерките не се спазват и това е довело до по-мощно увеличение на случаите.


„Като епидемиолог ще ви кажа, че публика по стадионите не трябва да има, както и отворени нощни заведения и различни фестивали“, категоричен е доц. Кунчев.


Той изтъкна, ако няма драматично влошаване на ситуацията,

учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин

Специалистът коментира и разпространението на заразата в старчески домове у нас, които се превърнаха в огнища.

В най-тежките домове - за възрастни, за хора с увреждания, процентът на персонала е 50-60. От 200 домуващи, работят 100, няма как да направите една плътна бариера при разпространение на зараза по въздушно-капков път, обясни епидемиологът.

 

Коментари

Петър  Галев
6 авг 2020 15:55

Както винаги, доц. Кунчев говори разумно, професионално и уравновесено. Обществото само ще спечели, ако се вслушва повече в думите му.