Публикация

Проф. Витанов: Най-вероятният сценарий е за 25 хил. случая на COVID-19 в края на септември

Проф. Витанов: Най-вероятният сценарий е за 25 хил. случая на COVID-19 в края на септември

Най-вероятният сценарий е за най-малко 16 хиляди случая на коронавирус в страната в края на август и най-малко 25 хиляди в края на септември.


Това заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от екипа, изготвящ математическите модели за развитието на епидемията от COVID-19 у нас, пред БНР.


До момента инфекцията е установена при 12 717 души в България.


Проф. Витанов очерта

общо четири хипотетични сценария според теорията на игрите

която се използва при изчисляването на параметрите на коронавируса на база поведението на групи от хора.

 

„Този сценарий според теорията на игрите се базира на предположението, че спазващите мерките ще продължат да ги спазват и обратното – онези, които не ги спазват, ще продължат да го правят“, изтъкна математикът.


По думите му „в България играта е малко по-сложна, защото има една група хора, които казват – вирус няма“.

При друг сценарий се предполага, че изведнъж всички ще започнат да спазват мерките

както през март и април.

Никой не вярва на това, но съществува този сценарий и трябва да се сметне за пълнота. Резултатът там беше 11 500 заразени обща бройка в края на август, 13 500 - в края на септември. Както виждате, това нещо си изгърмя, както се очакваше. Съвсем в началото на август, съвсем в рамките на теорията на игрите, която казва, че тия милион и половина, които не спазват мерките, нямат никакъв мотив да ги спазват, посочи математикът.

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов (Нова телевизия)

Следващият сценарий е т.нар. докторски сценарий

„Защото докторите от Щаба много го обичат“, изтъкна проф. Витанов. Този сценарий залага на около 14 хиляди в края на август и 20 хиляди в края на септември. 

 

„Той още не е изгърмял, но ще видим и неговото изгърмяване. Защо? Защото той предполага, че около 300 хиляди от тези, които не спазват в момента мерките, ще започнат да ги спазват и поради тая причина броят на новите случаи ще се поограничи. Обаче теорията на игрите казва, че тия, дето не спазват мерките, за да си променят поведението, трябва да стане нещо. Това няма да стане. Ето защо аз смятам, че този сценарий също няма да се осъществи“, подчерта експертът.

В последния, най-лошия, четвърти сценарий, здравната система рухва

Той е много малко вероятен. Това, което ние виждаме, е, че този сценарий не се е включил. Цифрите, числата са далеч, далеч от този сценарий, увери математикът.

Присъственото начало на учебната година няма да даде резултат в сметките до края на септември, защото ефектът ще се прояви по-късно, през октомври, уточни още проф. Витанов.


„Все още ситуацията е поносима, поради факта, че пандемията у нас беше хваната навреме. Винаги съм казвал, че трябва да държим гущерчето малко. Още не е станало годзила, но си расте.

Бяхме отличници, в момента положението е поносимо

но ако продължава така, няма да бъде добре наесен“, смята проф. Николай Витанов.

Коментари