Публикация

Водещи специалисти обсъдиха проблемите на донорството у нас

Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания взе участие на първата по рода си кръгла маса на тема „Донорството в Европа: проблеми, перспективи и обмяна на добри практики”, организирана от Българския център по биоетика.


В дискусията се включиха водещи европейски специалисти, сред които проф. д-р Рутгер Плог, президент на Европейското общество за трансплантация на органи, д-р Крис Ръдж, директор по трансплантация към Британския здравен департамент, проф. д-р Вилем Ваймар, президент на Европейската платформа за етически, правни и психо-социални аспекти на трансплантацията и преподавател в медицинския център „Еразъм Ротердамски”, Майкъл Бос, старши научен съветник към Националния здравен съвет на Холандия, д-р Бернадета Хаас-Кромвик, директор на Холандската фондация за трансплантация.

„АПБЗ беше единствената пациентска организация, която участва в този международен форум, което само по себе си е признание за нашата дейност от страна на европейските специалисти и институции”, посочва асоциацията.

По време на кръглата маса са представени добрите практики в сферата на трансплантациите в Европа и желанието на експертите да помогнат със знания, опит и механизми на страната ни да развие тези дейности.

„Също така стана ясно, че европейците не могат да разберат защо има толкова голяма листа на чакащите за трансплантация в България, защо има толкова много пациенти на хемодиализа, както и защо има такъв малък процент на пациенти на перитонеална диализа. Каза се, че и дългото чакане на пациенти на хемодиализа в моментното състояние на българската диализа ги подлага на риск и невъзможност за успешна трансплантация. На висок глас се каза, и че у нас лобизмът да няма трансплантации е много силен, както и съветите на европейските специалисти да бъдат извадени на светло всички тези, които са в подобни лобита, за да имаме истински европейски критерии и качествена трансплантация. Европейските специалисти бяха запознати и с това, че българският пациент и лекар нямат право на избор с какви имуносупресори да подържат качествения живот на трансплантираните органи”, посочва АПБЗ.

„Ние като пациентска организация изразихме своята надежда, че новото ръководство на Министерството на здравеопазването ще приеме присърце съдбата на всички тези българи, чакащи своята трансплантация, така както е приел и министър-председателят Борисов.

АПБЗ ще започне да си сътрудничи по-тясно с видните европейски специалисти и институции, за да може по-бързо да имаме европейски стандарти и критерии в областта на трансплантацията”, допълва асоциацията.

Коментари