Публикация

Д-р Румен Котов: Лечението на доброкачествените и злокачествените урологични болести не търпят отлагане

Д-р Румен Котов: Лечението на доброкачествените и злокачествените урологични болести не търпят отлагане

При спешни урологични състояния като бъбречната колика, хидронефроза и уринната ретенция болката е добър съветник и пациентът забравя за страха от коронавируса и посещава веднага спешното отделение или урологичния кабинет, но има и други състояния, които се подценяват, но не бива, включително и

рутинните профилактични прегледи,

заявява д-р Румен Котов, уролог в УМБАЛ „Медика - Русе“ и ДКЦ-2.

 

Той е категоричен, че

доброкачествената простатна хиперплазия е едно от състоянията, които трябва да се проследяват задължително

Важно е отчитането на туморния маркер PSA (простатно-специфичния антиген), защото така могат да се хванат неоплазии на простатата в ранен стадий, обяснява специалистът.  Изследването помага за ранната диагностика и по-адекватното лечение.

 

Много важно е да не се отлага лечението на безболковите хематурии – там болка няма, но причината може да бъди злокачествено новообразование на органите на отделителната система. Пациентът се успокоява, но е много грешно да се пропусне прегледът с оправдание, че е опасно да се зарази от COVID-19, казва д-р Котов.

 

В нашето лечебно заведение се спазват мерките за дисциплина, дезинфекция и дистанция и

безопасността на прегледа е гарантирана,

казва специалистът. Според него  в последно време се забелязва преодоляване на първоначалния стрес и въпреки  сезона на отпуските пациентите се връщат.

Моят призив към болните е в никакъв случай да не отлагат прегледа си при уролог от страх от COVID-19. Особено пациентите с новооткрити или хронични урологични заболявания задължително трябва да посетят своя лекар, казва д-р Котов.

Д-р Котов е на разположение на пациентите с урологични проблеми от Русе и региона за амбулаторен преглед в ДКЦ II в сградата на УМБАЛ „Медика“ на ул. Рига №35 в понеделник, сряда и петък от 08:30 до 11:30 ч., както и във вторник и четвъртък от 13:30 до 15:00 ч.

Коментари