Публикация

БЛС призовава: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!

БЛС призовава: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!

В условията на Covid-19 беше успешно реализирана първата в България донорска ситуация. Независимо от тежките условия, в които сме принудени да работим през последните месеци, българските лекари за пореден път показаха, че владеят медицина на световно ниво.


В същото време,

всички ние сме изправени пред огромно психическо натоварване

Проведеното от БЛС национално проучване „ЗДРАВНИ ПРОБЛЕМИ СРЕД РАБОТЕЩОТО НАСЕЛЕНИЕ И ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ“ показа, че всеки втори медик изпитва психическо изтощение при работа. Нека не забравяме, че проблемите, свързани с лечението на нашите пациенти, не приключват с излизането от лекарските кабинети. Ако към това прибавим и тревожните резултатите, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%), трябва ясно да заявим, че да си лекар в България е задача на границата на човешките възможности.

От БЛС призоваваме – Оставете ни да работим спокойно!

Използването на обидни квалификации, агресия и закани за саморазправа са накърняващи човешкото достойнство и категорично неприемливи. Невъзможно е да работим в условията на недоверие и страх от саморазправа. Агресията, както и езикът на омразата, пречат на всички нас и рушат доверието помежду ни. Призоваваме за спазване на моралните ценности и професионална етика.


Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!

От БЛС се обръщаме към всички колеги, които от месеци работят на ръба на изтощението

Благодарим Ви колеги, ценим Вашата работа, отдаденост и безценната помощ, която денонощно оказвате на пациентите.


УС на БЛС

Коментари