Публикация

Лечението със стволови клетки - бъдещето на медицината

Страната ни ще бъде включена в европейско клинично проучване за трансплантации на стволови клетки при деца с церебрална парализа заедно с още 15 държави.


Това съобщи изпълнителният директор на компанията за съхранение на стволови клетки „Крио сейв” Дани Енева по време на Дванадесетия национален конгрес по акушерство и гинекология, който се проведе в Пловдив.

„В последните години се провеждат различни проучвания, но тепърва предстои да се докаже доколко стволовите клетки повлияват различните заболявания – неврологични, сърдечно-съдови, на имунната система”, обясни Дани Енева.

По думите й през този месец в компанията ще започне и процес на изолиране на стволови клетки от мастна тъкан (от възрастен пациент). Това ще даде възможност на повече хора да се погрижат за своето здраве, като съхраняват стволови клетки.

2000 семейства са съхранили вече стволови клетки само в „Крио сейв”.
Това е един вид застраховка за бъдещето, категорични са специалистите.

Според участниците в международния форум през последните години надежда за по-добро лечение на над 70 заболявания дават експериментални терапии със стволови клетки. Като участници в 12-ия национален конгрес по акушерство и гинекология пред български лекари двама от най-известните изследователи в тази област проф. Колин Макгъкин и д-р Нико Фораз от Института за проучване на възможните приложения на стволовите клетки в Лион, Франция, съобщиха, че се увеличават все повече възможностите за лечение на чернодробни увреждания, диабет и исхемичен мозъчен инсулт.

„Преди 15 години никой не беше чувал за стволовите клетки. Темата не беше популярна. Но през последните три години журналистите пишат много активно за това и обществото като цяло е много по-добре запознато с това как се взимат стволови клетки и за какво могат да се използват те”, обясни Гилермо Муноз, директор на Cryo-Save в Испания.

По думите му силен тласък в тази посока са дали принц Фелипе и принцеса Летисия, които са съхранили стволови клетки на своето първо дете. Този акт е бил широко отразен в испанската преса. След 2007 г. темата за стволовите клетки става много актуална в Испания и все повече хора се замислят за своите деца, осигурявайки им възможно най-доброто лечение за в бъдеще.

„За онези, които все още се съмняват, че терапията със стволови клетки е възможна, ще кажа, че ние успяхме да създадем мини черен дроб при лабораторни условия”, каза д-р Нико Фораз.

От презентацията му стана ясно, че учените са ползвали не само клетки, изолирани от кръвта на пъпната връв, което е по-масовият вариант, а и клетки от самата пъпна връв. От тези недиференцирани клетки те са успели да отгледат клетки на чернодробна тъкан в специални биогенератори, които се въртят по определен начин и зададена скорост.
Така за 5 дни от стволовите клетки е създаден т. нар. мини черен дроб.
Прилагани са за спасяване на деца с тежки интоксикации след прием на много лекарства.


„За масово лечение със стволови клетки е рано да се говори, но на всички е ясно, че това е бъдещето на медицината. Много скоро тези недиференцирани клетки ще могат да се ползват при деца с болести вследствие на кислородна недостатъчност при раждането и мозъчна исхемия. Организмът на децата поначало има способността по-бързо да регенерира и когато се подсили със стволови клетки, този процес се ускорява още повече”, каза проф. Колин Макгъкин от Изследователския център в Лион, Франция.

Коментари