Публикация

Генерал-майор проф. Мутафчийски към бъдещите военни лекари: Всичко е във вашите ръце!

Генерал-майор проф. Мутафчийски към бъдещите военни лекари: Всичко е във вашите ръце!

Едномесечен стаж във Военномедицинска академия (ВМА) преминаха курсантите от III курс по специалност „Военен лекар”. Те се обучават по тристранен проект на ВМА, Висшето военноморско училище и МУ-Варна.

Бъдещите медици под пагон влязоха в топ клиниките на България

а т. нар. „сестрински стаж” им даде възможност да обогатят теоретичните си познания с конкретни практически умения. Курсантите споделят, че за тях това е било възможност за проверка на мотивацията, както и за придобиване на реалистична представа за работата „на терен”. А за някои – насока за избор на специалност след време.

Едно от първите неща, които направих като началник на Академията, бе да дам път на младите. И това е философията ми – че трябва да се стимулират да се развиват и да вървят напред, а не се потискат. И друг път съм го казвал – ние ви даваме възможности, но всичко е във вашите ръце. Вие трябва да можете да се възпозлвате от тези възможности и трябва да сте подготвени да го направите

- заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.


Той изтъкна и че от гледна точка на тяхното бъдеще конкуренцията е за предпочитане, защото по този начин амбицията всеки да бъде най-добър в областта, която си е избрал, е много полезна.


Освен практическите занимания,

те преминаха и през интензивен лекционен курс

В контекста на събитията от последните дни в ливанската столица Бейрут, която бе разтърсена от мощен взрив, началникът на ВМА засегна именно темата за военната хирургия и взривната травма.

Коментари