Публикация

Проф. Радостина Александрова: Лечението на COVID-19 с плазма е доста обещаващо

Проф. Радостина Александрова: Лечението на COVID-19 с плазма е доста обещаващо

Ситуацията с разпространението на COVID-19 по света и у нас е динамична. Към момента няма нищо тревожно, въпреки това трябва да сме внимателни и отговорни. Не бива да пренебрегваме личните средства за защита - трябва да разберем, че това не се налага самоцелно, не е каприз.


Това каза проф. Радостина Александрова - вирусолог от БАН, пред БНТ.


Според нея

най-важният въпрос е защо хората боледуват по различни начини

- някои почти не усещат, а при други нещата са много драматични. Вероятно влияят много фактори – „нашата имунна система, срещата ни преди това с подобни човешки коронавируси“, и еднозначен отговор няма да има, предположи тя.

Има хора, при които се срещат варианти на определени гени, които допринасят заболяването да протече по по-тежък начин. Това са данни от проучване, проведено с около 4 000 пациенти в Испания и Италия. Тези гени са свързани с функционирането на имунната си система, с инфектирането на клетката с вируса, обясни проф. Александрова.

Тя уточни, че проучванията са в началото и

все още не е открит ген, който да е маркер за по-тежко прекарване на болестта

По думите ѝ напоследък намира потвърждение тезата, че предишните срещи на имунната ни система с коронавирусите, които предизвикват 15-30% настинки, ни помагат да се справим по-лесно с COVID инфекцията.


„Лечението с плазма е доста обещаващо. Идеята там е, че в плазмата на хората, които са преболедували, има неутрализиращи антитела. Те са изградени конкретно срещу този вирус и могат да го неутрализират“, каза още проф. Радостина Александрова.

 

Коментари