Публикация

Има опасност общински болници да затворят врати

Има опасност общински болници да затворят врати

Нещата в общинските болници не са добри нито кадрово, нито финансово. Има опасност някои болници да затворят заради липсата и на двете.


Това предупреди д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, в предаването „Преди всички“ по БНР.


Относно заявката на здравното министерство да отпусне допълнителни средства за болниците д-р Тотев коментира, че

от огласените 19 милиона се оказва, че сумата е 6 милиона

„Пари, които да бъдат дадени само за заплати, за да можем да мотивираме нашия персонал да продължи да работи в отделенията, при положение, че е в пенсионна и следпенсионна възраст, с всички рискове, които има тази възраст. И при тази ситуация ние няма да успеем най-вероятно да дадем заплати. Най-вероятно ще има хора, които ще предпочетат да се приберат вкъщи, за да се спасят от заплахата“, изтъкна председателят на Сдружението на общинските болници.


Според д-р Неделчо Тотев

общинските болници биха били по-полезни, ако лекуват патологията

която така или иначе имат, защото наличието на един COVID-пациент би затворило цяло вътрешно отделение, а предстои и грип с неговите усложнения.


„Искаме увеличаване на цените на пътеките, които са недооценени до момента и които козметично винаги са били увеличавани“, заяви д-р Тотев във връзка с исканото 10-процентно повишаване на цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури и новия анекс към Националния рамков договор.

Това са масовите пътеки. Пътеките, които се работят на първо и второ ниво, които са основни за нас, че даже и за областните болници и за немалка част от частните болници, уточни той.

„Надценените пътеки от порядъка на няколко хиляди лева, процентно увеличавайки ги, те винаги са били добре оценени. Защото на 400 – 10% е 40, на 8000 е 800, може да се направи проста аритметика“, добави д-р Тотев.


„Тези нови допълнителни пари ще позволят да се задържим над водата, казано образно“, коментира д-р Неделчо Тотев и припомни, че

 

болниците искат като

антикризисна мярка до края на годината

да остане и разплащането на 85% от заработеното от онези лечебни заведения, които не успяват да достигнат определения за месеца бюджет.


„Както 60/40 за бизнеса. Защо ние да бъдем ощетени?“, попита лекарят.


По думите му исканото увеличение няма да компенсира допълнителните разходи на общинските болници, които те правят заради пандемията, защото макар и не на предния фронт, те приемат пациенти от спешните портали.

И приемайки тия пациенти, ние не знаем какви са. Ние се сблъскваме с тях, ние ги диагностицираме, констатираме, че някои от тях са COVID-позитивни и ако вече са влезли в стационара, трябва да извикаме републикански консултант и допълнително да си платим консултацията и те да бъдат извозени към съответната болница, която има разкрито COVID-отделение. Отделно карантините. Затваряме отделения за 14 дни, дезинфекции безкрайни, описа ситуацията д-р Тотев.

За първото полугодие Здравната каса е изплатила на болниците с 200 милиона по-малко от предвиденото в бюджетите

„Основната причина е, че рязко пациентопотокът спадна. Към всички болници. Хората решиха под страха да не се заразят от COVID да стискат зъби и да правят опити за лекуване вкъщи. И когато вече състоянието им до такава степен зазлее, че няма накъде вече, през Бърза помощ влизат – силно комплицирани, силно усложнени заболяванията, които имат. И съответно – лечението за тях е по-скъпо. Но намалявайки пациентопотока, ние реално не можем да стигнем определените ни лимити“, каза още председателят на Сдружението на общинските болници.


Общинските болници нямат информация с какви натрупани резерви разполага НЗОК заради неусвоени лимити, стана ясно от думите на д-р Тотев.

Опасност винаги има, защото от тия пари, икономисаните средства, могат да отидат за изплащане на задължения към други каси извън страната, за лекарства и точно за това са нашите опасения. Затова настояваме пред Лекарския съюз да бъде по-твърд в преговорите, защото винаги в крайна сметка отстъпваме, допълни д-р Неделчо Тотев.

 

Коментари