Публикация

Жълтеницата и аутизмът при новородените са свързани

Датски учени твърдят, че новородените, които имат жълтеница, са в по-голям риск от развитието на аутизъм в сравнение с останалите деца.


Резултатите от изследването сочат, че бебетата, които са били болни от жълтеница, са 67% по-застрашени от аутизъм.

Неонаталната жълтеница обикновено се причинява от прекомерното производство на билирубин, вещество, което може да бъде открито в жлъчката и е резултат от нормалното разпадане на червени кръвни клетки.

Жълтеницата по принцип се среща при 60% от новородените и преминава през първата седмица след раждането, но продължителното излагане на високи нива на билирубин има невротоксични последици и може да причини проблеми в развитието на детето за цял живот.

Учените са отрили още, че опасността от аутизъм е по-голяма, ако майката е имала други деца или, ако детето е било родено между месеците октомври и март.

Рискът от проблеми с развитието изчезва, ако детето е първородно или е било родено между април и септември.

Специалистите предполагат, че сезонните различия може би се дължат на различните нива на излагане на дневна светлина, което има свое отражение върху развитието на болестта.

Разликата в опасността при първородните спрямо второ или трето дете може да се дължи на различните нива на антитела при жените, които са имали няколко бременности, пише още Франс Прес.  

Коментари