Публикация

Световноизвестни уролози на уъркшоп в „Пирогов“, ще оперират 5 малки деца

Световноизвестни уролози на уъркшоп в „Пирогов“, ще оперират 5 малки деца

На 13 и 14 август в Клиниката по урология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще се проведе уъркшоп. В рамките му светилата в урологията проф. Рита Гобе и доц. Лука Мазоне ще демонстрират

най-новите и съвременни методи при лечението на вродена хидронефроза и непалпируем тестис

- съобщиха от лечебното заведение.

 

При тяхното първо посещение у нас ще бъдат извършени 5 съвместни операции с екип на „Пирогов“. Част от него е и д-р Емил Атанасов, който е преминал специален курс при проф. Гобе.

Ще бъдат извършени лапароскопски интервенции на деца между 2 и 3 години

проф. Рита Гобе и доц. Лука Мазоне
проф. Рита Гобе и доц. Лука Мазоне

 

Две от децата са с вродена хидронефроза, три от децата - с непалпируем тестис. 

 

В България тези операции ще се направят за първи път при толкова малки пациенти. Това вече се прилага в протоколите за лечение в Западна Европа и Америка.


Лапароскопското оперативно лечение е съвременен метод на терапия, чиито предимства пред класическата оперативна техника са атравматичност, бързо следоперативно възстановяване и липса на белег. В патологията, с която се занимава детската урология, най-голямо приложение намира при лечение на вродена хидронефроза и непалпируем тестис.

Вродената хидронефроза

е заболяване, което се появява още в ембрионалното развитие – дължи се на стеснение на изхода на бъбречното легенче. Оставена без лечение, хидронефрозата може да доведе до загуба на функцията на засегнатия бъбрек. В някои редки случаи това стеснението търпи обратно развитие и не се налага лечение, но в повечето случаи се коригира оперативно. Този вид пластика има над 90% успеваемост и води до излекуване на заболяването.

 

Класическият начин е чрез отворена операция с разрез. Алтернативен метод за лечение на същото заболяване е лапароскопският – безкръвен - през 3 малки дупки на корема, със своите несравними предимства пред отворения. До момента методът се прилага спорадично в някои болнични заведения в страната, които нямат толкова много случаи годишно, както Клиниката по детска урология към „Н. И. Пирогов“ (около 50 случая годишно). Пациентите са от новородени до 18-годишни. Лечението на това вродено заболяване при деца на тази възраст до момента се извършва по класическия метод с разрез – отворена пиелопластика.

Непалпируемият тестис (абдоминален крипторхизъм)

е вродено заболяване, характеризиращо се с липса на тестиси в скроталната торбичка. В ембрионалното развитие тестисите се намират и развиват в коремната кухина и мигрират в скротума непосредствено преди раждането. В някои случаи спускането им е възпрепятствано и детето се ражда с празен скротум. Mоже да бъде едностранен и двустранен процес.


Лечението се налага, тъй като по-високата температура на тялото потиска нормалното развитие на тестиса и води до инфертилитет; в крипторхичния тестис по-често се развиват тумори и е по-податлив на усукване и директна травма. При непалпируемите тестиси отвореният оперативен начин на лечение не помага ефективно, тъй като кръвоснабдяването на тестиса се поставя под риск.


Методът на избор в тези случаи е лапароскопията, тъй като чрез нея се прави оглед на коремната кухина с камера и се проследяват кръвоносни съдове и структури, за да се открие задържания тестис, като едновременно с това може и да се свали в скротума. Това се счита за най-сигурния метод.


У нас лапароскопското лечение при тези заболявания в толкова ранна възраст ще може да се прилага благодарение и на специализирана апаратура, която Клиниката по урология на „Пирогов“ има от „Българската Коледа“.

 

Коментари