Публикация

Путин обяви, че Русия е регистрирала първата ваксина срещу COVID-19 в света

Путин обяви, че Русия е регистрирала първата ваксина срещу COVID-19 в света

В Русия беше регистрирана първата в света ваксина срещу коронавирус. Това обяви на съвещание с правителството президентът Владимир Путин, цитиран от БНР.


Владимир Путин заяви, че

ваксината работи достатъчно ефективно, формира устойчив имунитет

и е „преминала всички необходими проверки“. 

 

Той изрази надежда, че масовото производство ще започне в най-скоро време и подчерта, че ваксинацията в Русия трябва да бъде доброволна. Търговското наименование на препарата е „Гам-КОВИД-Вак“.


Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко допълни, че ваксината ще бъде предложена първо на най-рисковите групи: медицинските работници и учителите. От 1 януари догодина тя трябва да бъде достъпна за всички. Ваксината ще се произвежда от Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ и руска фармацевтична компания.


Президентът Путин съобщи още, че

една от дъщерите му се е ваксинирала

В този смисъл тя взе участие в експеримента. След първата ваксина температурата ѝ бе 38 градуса, на следващия ден – малко над 37, и това беше…След втората ваксинация също вдигна малко температура. Чувства се добре, посочи Путин.

И подчерта, че „при много хора въобще няма някакви външни прояви“ или температура след имунизация.


Впоследствие

на специален сайт, посветен на ваксината, бе съобщено, че тя ще се казва „Спутник V“

„През 1957 г. успешното изстрелване на първия космически спътник в СССР активизира космическите изследвания в целия свят. Заради това сравнение ваксината получи названието „Спутник V“, се посочва на сайта.

 

Коментари