Публикация

Ангината ни застига и през лятото

Ангината ни застига и през лятото

Ангината, която се смята за есенно-зимна болест, променя характера си и все по-често се проявява и през горещите летни месеци. Причините са много - най-вече свързани с жаждата за ледени напитки, резките разлики в температурата вътре и навън, както и излагането на студения въздух от климатика.

Aнгината или острият тонзилит е заболяване на целия организъм

с местна проява по сливиците. Появата и честотата на така наречените „бели налепи“ през различните сезони зависи от епидемичната обстановка, но през последните години резките климатични промени изменят и протичането на много заболявания, включително и на ангините.

Най-честите причини за появата й през летните месеци е свързана с необходимостта ни от приемане на много течности, които често бързаме да изпием и не се съобразяваме с каква температура са те. Заради жегите излагането ни на студения въздух от климатика е още по-агресивно, отколкото през пролетта, а всичко това води до по-улеснен начин да простудим организма си и съответното възпаление да засегне най-слабото ни място. При голям процент от хората това слабо място са именно сливиците

- коментира д-р Иван Йорданов, началник на Отделението по УНГ заболявания в УМБАЛ „Софиямед“.


Специалистът допълва, че

най-характерният симптом на ангината е силната болка при преглъщане

наблюдава се повишена температура до 38 градуса, обща отпадналост и подуване на шията. Често пациентите изпитват и болка към ушите.


Ако след втория ден от появата на симптомите е налице невъзможност от преглъщане на собствената слюнка или отварянето на устата е изключително затруднено, това е сигнал, че е настъпило усложнение като поява на абсцес в гърлото, и се налага лечение по спешност.


Според д-р Йорданов при прекарани седем гнойни ангини за една година, десет такива в две последователни години или девет в последните три години хроничното възпаление е налице и

сливиците трябва да се премахнат

„В болница „Софиямед“ отстраняването на сливиците се извършва с най-модерните и безкръвни методи, което осигурява гарантирано бързо възстановяване и максимален комфорт за пациентите, особено при децата. Масово разпространена техника е класическата - с железни инструменти и примки. Тази техника трябва да се владее от всеки оператор. В съвременната УНГ практика и в отделението, което ръководя, извършваме премахването на сливиците по безкръвен атравматичен метод с помощта на лазер, каутер или коблатор, които осигуряват по-малко болка на пациента след операцията, както и много по-кратък болничен престой“, подчертава д-р Йорданов.


Поради зачестяването на острите хронични инфекции през летния сезон от ДКЦ „Софиямед“ припомнят, че консултативният им УНГ кабинет освен през делничните дни, работи и през уикендите от 9:00 до 12:00 часа.

Коментари