Публикация

Руската ваксина срещу COVID-19 давала 2 г. имунитет

Руската ваксина срещу COVID-19 давала 2 г. имунитет

Русия регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19. Президентът на Руската федерация Владимир Путин съобщи новината лично на среща с правителството, предаде ВВС.

 

Ваксината „Sputnik-V“ е разработена от Националния изследователски център на Русия по епидемиология и микробиология, като проучванията са завършили през юли. Правителството на Путин обяви, че започва ваксиниране на руснаците от октомври, като засега се казва, че то ще бъде безплатно за хората. Първи ще бъдат ваксинирани медицинските служители и учителите. Вече имало и няколко държави, които проявявали интерес към първата регистрирана ваксина срещу COVID-19. Тя ще бъде пусната за масова употреба в Русия на 1 януари 2021 г.

 

По данни на руската страна препаратът е показал висока ефективност и надеждност по време на изпитванията. Не са наблюдавани странични ефекти при доброволците, освен това те показали високи титри за антитела, тоест придобили са добър имунитет. Руското здравно министерство твърди, че след такава имунизация имунитет срещу новия коронавирус остава до 2 г. Именно трайността на имунитета представлява сериозен проблем към момента, защото данните сочат, че след преболедуване той е на нужното ниво едва около три месеца.

 

Според резултатите от клиничните изпитвания ваксината е показала висока ефективност и безопасност. Всички доброволци са разработили високи титри на антитела срещу Covid-19. В същото време никой от тях няма сериозни усложнения на имунизацията, поясни Михаил Мурашко, министър на здравеопазването.

 

Путин потвърди безопасността на ваксината с думите, че една от дъщерите му вече си е поставила новата ваксина срещу коронавирус и се чувства добре. След първата инжекция тя вдигнала температурата на дъщеря му била 38, която обаче спаднала на следващия ден.  След втората доза на ваксината температурата също малко се повишила, но след това всичко се разминало и тя се чувствала добре.

 

Препаратът е създаден на базата на аденовирусни вектори, но предимството е, че е направена на базата на човешки аденовирусни вектори и работи по-точно, образува стабилно антитяло и клетъчен имунитет, допълни коментара си Путин. 

 

Одобрението на ваксината от руските регулатори идва преди завършването на по-голямо проучване, включващо хиляди хора, известно като клинично изпитване във фаза три. Решението за масово прилагане на ваксината в Русия е взето след комбинирани тестове от първа и втора фаза на 76 души, което е прибързано според чужди представители на фармацевтичните компании в Москва. Здравни институции по света, сред които и СЗО, засега се изказват резервирано за новината и чакат да приключат всички изпитания. 

 

Източник: ВВС

Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Как е установено, че ваксината ще създава имунитет за две години, когато тя сега започва да се прилага ? Това е несериозно твърдение. Очевидно става въпрос за разработена ваксина, като биологичен продукт, което е напълно възможно, като се има пред вид високото ниво на руската вирусологична и биотехнологична наука. Но тя не отговаря на необходимите  добре установени световни стандарти за изпитване за безвредност и ефективност. В този смисъл, преди завършване на трета фаза от клиничното изпитване / а то започва сега ! ? /, за което са необходими няколко десетки хиляди доброволци и тяхното детайлно проследяване не би могло да се говори, че е създадена истинска ваксина. Трябва да се спомене, че остават неясни и не решени още редица въпроси  свързани с характера на имунитета, който създава ваксината / хуморален, клетъчен или двата ? / , неговата продължителност и ефективност, т.е възможността да неутрализира или блокира репликацията на вируса . Неясни са данните за ранните и особено на късните странични реакции от нейното приложение. За съжаление няма никакви  публикувани данни в някои от световно утвърдените  научни медицински списания, които да позволят по-доброто разбиране качествата на ваксината. От публикацийте в интернет става ясно, че първоначално ваксината е изпитана на 38 души, по-късно се появи цифрата 76 !? Това съотвества практически на фаза 1 и началото на фаза 2 от едно клинично изпитване. Сега се съобщава, че започват клинични проучвания, даже производство в някои страни Южна Америка и Азия !? В заключение мисля, че не трябваше да се избързва с  обявяването на ваксината, като завършен продукт преди да се проведени необходимите изследвания и наблюдения . Това предизвиква много основателни критики и може да компрометира усилията на руските колеги да създадат ефективна ваксина срещу КОВИД-19  инфекцията.


Според резултатите от клиничните изпитвания ваксината е показала висока ефективност и безопасност. Всички доброволци са разработили високи титри на антитела срещу Covid-19. В същото време никой от тях няма сериозни усложнения на имунизацията, поясни Михаил Мурашко, министър на здравеопазването.
Точно на този пасаж бих искала да се спра.Ваксината е показала висока ЕФЕКТИВНОСТ ? Как е доказана високата ефективност ?. Ефективност па ваксина се доказва чрез невъзприемчивост на имунизираните с нея към съответния причинител. Доказателства просто НЯМА , тъй като не са преминати 2 и 3 ниво на изпитания.
Безопасност - какво означава ? Безопасност за приемника на ваксината - да се разбира липса на странични нежелани симптоми или какво ??? Изработване на ВИСОКИ ТИТРИ НА АНТИТЕЛА ? Стана напълно ясно от многобройни наблюдения на болни и заразени , както и от публикации в престижни източници , че само антителата не осигуряват имунитета и освен това не всички заразени и преболедували образуват аннтитела.    Швейцарско проучване върху около 8000 пациенти / цитирам по памет/ показва , че антитела се доказват в 8 - 10 % от преболедувалите . Подобни данни съобщават и от проучването в Пловдивско.
Няма СЕРИОЗНИ успожнения от имунизацията , а НЕСЕРИОЗНИ ??? Самото обяснение е НЕСЕРИОЗНО.
Според мен регистрацията , макар и само в Русия на "СПУТНИК " В , е избързало и несериозно в очите на световните експерти. Това не говори особено позитивно за изтъкнатите специалисти от "ГАМАЛЕЯ" , които са се съгласили , само от политически мотиви , да сложат подпис под неизпипан продукт .

Имунитета остава до 2 години, как го разбраха, като е разработка от 6 месеца? Ако са я имали преди това, ок. Ако използват ваксина за друг корона вирус и му прехвърлят свойства автоматично, добре, ама така на ангро... Две години?!