Публикация

Д-р Петя Златева: Пациент с херпес зостер закъсня да потърси помощ и се наложи да постъпи в болница

Д-р Петя Златева: Пациент с херпес зостер закъсня да потърси помощ и се наложи да постъпи в болница

Ситуацията с COVID-19 е факт, но трябва да бъдем разумни и отговорни към своето здраве и към здравето на нашите близки, защото това не се изчерпва единствено с предпазването от актуалния вирус. Това заяви д-р Петя Златева, дерматолог от София.

 

За съжаление, всички останали болести не са във ваканция заради пандемията. Ние, лекарите, сме до вас - ако имате какъвто и да е здравословен проблем, дори съмнение за здравето си, обърнете се към доктора си навреме! Не отлагайте профилактичните прегледи, профилактиката е най-доброто лечение!

Д-р Златева илюстрира убедително думите си, споделяйки конкретен случай от своята практика. Пациент получил болка и дребен обрив с мехурчета в областта на дясното слепоочие. По собствена преценка той си останал вкъщи и се лекувал сам няколко дни симптоматично. Но причината за болката и обрива се оказала херпес зостер. Заради закъснялото специфично лечение състоянието му се влошило - получил се оток и вторична инфекция.  Наложило се лечението да се  проведе в болнично отделение под активно лекарско наблюдение до получаване на задоволителен терапевтичен отговор. Ако болният беше потърсил навреме специалист,

хоспитализацията  можеше да бъде избегната,

казва специалистката.

 

Затова тя призовава всички нуждаещи да не се притесняват да отидат на лекар заради пандемията. По думите й рискът от зараза в лекарски кабинет е много по-нисък в сравнение с другите обществени места, които посещаваме всекидневно.

Коментари