Публикация

11 заразени служители на Спешна помощ – Пазарджик, центърът ще продължи работа без прекъсване

11 заразени служители на Спешна помощ – Пазарджик, центърът ще продължи работа без прекъсване

Направена е организация работата на филиала за спешна помощ в Пазарджик да продължи без прекъсване – командировани са служители от други филиали от областта, така че да няма притеснения относно работния график.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Пазарджик.


Към моментa заразените с коронавирусна инфекция служители на ФСМП-Пазарджик са общо 11, като първите четири положителни проби са установени в периода от 24 юли до 1 август, а останалите 7 - от 30 юли досега. От 30-те проби, изследвани на 11 август, една е с позитивен резултат. В рамките на днешния ден се очаква да излязат още 18 резултата.


От началото на епидемията един служител на ФСМП-Пазарджик е починал. От последните установени случаи – фелдшер е поставен на апаратна вентилация в интензивното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Останалите служители с позитивен резултат за COVID-19 са без симптоми и са под домашна карантина.

Към момента в областта няма недостиг на легла

Създадена е необходимата организация за разделяне на потоците в областната болница. Осигурени са лични предпазни средства и дезинфектанти за лечебното заведение, центъра за спешна медицинска помощ и регионалната здравна инспекция.

Изказвам благодарността си към всички лекари, медицински сестри, санитари, шофьори, служители на РЗИ и полицаи, които денонощно работят, за да победим в битката с COVID-19. Обръщам се специално и към всички млади лекари в цялата област, благодарение на които се осъществяват графиците, така че лечението на всички пациенти да бъде оптимално. Благодарение на тези хора ние ще спечелим битката, заяви проф. Ангелов пред медиите.

Министър Ангелов на посещение в Пазарджик


В отговор на журналистически въпрос здравният министър обясни, че министерството вече е направило постъпки да бъдат увеличени средствата по линия на европейските фондове за изплащане на

допълнителните 1000 лв. на служителите на първа линия в борбата с COVID-19

„Създали сме необходимата организация в случай, че епидемията се разрасне, всички служители, които са в пряк контакт с пациенти с коронавирусна инфекция, да получат допълнителното възнаграждение от 1000 лв. Системата ни работи благодарение на хората. Апаратура може да бъде закупена, но хора не можем да доставим“, категоричен беше здравният министър.


По-рано вчера проф. Ангелов проведе среща с областния управител на Пазарджик Стефан Мирев, зам.-кмета Петър Петров, директора на областната болница в града д-р Красимир Темнилов и служители на регионалната здравна инспекция и ФСМП-Пазарджик.


„Колаборацията между общинските, държавните и частните лечебни заведения в областта е отлична, така че няма място за притеснение. Доказали сме, че можем - справихме се и през май, когато заради положителен пациент за 48 часа, се наложи да затворим интензивното отделение на държавната болница за дезинфекция“, посочи областния управител на Пазарджик Стефан Мирев по време на срещата на областния кризисен щаб.


Министър Ангелов посети и ФСМП-Пазарджик и областната болница, за да се запознае на място с организацията на работа на двете структури.

Коментари