Публикация

Проф. Габровски: Анексът към НРД ще обхване всички КП, които се увеличават поне с 10%

Проф. Габровски: Анексът към НРД ще обхване всички КП, които се увеличават поне с 10%

Това беше един дългогодишен казус, който най-после вероятно ще намери своето решение. Става дума за изработена и фактурирана дейност към НЗОК, която не беше разплатена. Сега това може би ще се случи, което е важна финансова глътка въздух

- съобщи заместник-председателят на БЛС проф. Николай Габровски по повод предстоящото изменение на НРД 2020.


По думите му

чрез предстоящия Анекс към Националния рамков договор ще бъде направена мащабна промяна

която на практика ще обхване всички клинични пътеки. 

 

„Знаете, че ритъмът на работа в болниците беше нарушен значително в резултат на COVID-епидемията. На практика досега винаги сме получавали заплащане в зависимост от това колко пациента лекуваме. Кризата промени напълно тази ситуация. От една страна, трябваше да имаме готовност да поемем пациенти с всякакви заболявания, а от друга - липсваше нормалният пациентопоток, чрез който да се осигури финансирането на лечебните заведения и заплатите на персонала. В резултат от това беше взето решение да се покриват 85% от очакваните разходи, независимо от изработеното през месеца. Този механизъм осигури оцеляването на болниците в началото на тази криза. Сега обаче ни предстои една зима, която е изпълнена с неизвестни, и

трябва да се осигуряват възможно най-добрите условия, за да може здравната система да функционира нормално

Именно затова е този Анекс и той ще обхване на практика всички клинични пътеки, които ще получат поне 10% увеличение“, обясни проф. Габровски.


Той подчерта, че здравната система вече е започнала да работи при нормални условия и част от болниците са достигнали планираните си приходи.


„Това обаче е бавен процес. За момента излязохме от една криза, която беше изключително тежка“, допълни заместник-председателят на Българския лекарски съюз.

Коментари