Публикация

Как лесно да преодолеем есенната умора?

Едва ли има човек, който да не е чувал понятието пролетна умора. Това състояние е напълно реално, но за съжаление не се явява само през пролетта.


Всъщност причините за появата на умората са много разнообразни и могат да действат през всички сезони – усилена физическа и умствена дейност, напрежение в работата и училището, стрес, неправилен хранителен и двигателен режим, лошо съотношение сън - бодърстване...
Към всичко това се добавя общото негативно усещане от постоянните коментари за икономическата криза.

Затова преодоляването на умората изисква комплексни действия. На първо място е важна позитивната психологическа нагласа. Гледайте комедии, прочетете някоя от любимите си ведри книги, планирайте пътешествие, дори и да е до близката планина или язовир.

За нормализиране на съня е важно да си лягате преди полунощ и да спите поне 7–8 часа. В началото чай от маточина или жасмин ще подпомогне заспиването, ако иначе се въртите с часове в чаршафите. 

Пълноценното хранене е особено важно. Всеки сезон има своите „витаминни бомби”. Сега е времето на гроздето, тиквата, червените чушки, ябълките. Яйцата също са много полезни, защото съдържат балансирано количество белтъчини и мазнини. Нетлъстото месо и рибата трябва да присъстват редовно в менюто. Пийте поне литър и половина течности.

Звучи парадоксално, но лежането е приятел на умората. Затова се движете умерено, но всеки ден. Най-добър вариант е ходенето поне 30 минути в парка или по ненатоварени озеленени улици.

За физиологичното преодоляване на умората е създаден и специален препарат „Сарженор”, който съдържа две незаменими аминокиселини - аргинин и аспартат. Те участват в жизнено важни процеси като доставянето на енергия и освобождаването от токсините. Препоръчително е препаратът да се използва по 10 дни в периоди на отпадналост. Няма противопоказания и странични действия.

Коментари