Публикация

8 нови реанимобилa в помощ на болниците на ВМА

8 нови реанимобилa в помощ на болниците на ВМА

Осем напълно оборудвани реанимобила вече са на разположение на екипите на Военномедицинска академия (ВМА).


Те са закупени в началото на 2020 година със собствени средства на лечебното заведение, но са доставени със закъснение заради пандемията от COVID-19.


В унисон с концепцията на ръководството за развитие и модернизиране на всички структури,

реанимобилите ще бъдат разпределени в отделните военни болници в страната

И преди съм казвал, че всеки български военнослужещ има право на качествена медицинска грижа, независимо в коя точка на България се намира. Поради това, ние започнахме и поетапно обновяване на останалите ни болни, не само на софийската – и като ремонтни дейности, и от гледна точка осъвременяване на апаратурата

- коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.


Той отбеляза, че дооборудването с подобни санитарни автомобили е от изключително значение с оглед изискванията по съюзническите ни задължения и покриване нуждите при провеждането на международни военни обучения.

Особен акцент е изключителното им оборудванe, за да се осигури бърза евакуация на болници и пострадали

Реанимобилите са добре заредени с кислород, с апарати за обдишване, с възможности за поддържане на жизнените функции по време на движение.


"Могат да доставят лежащо и седящо болни, тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми, което също е от особено значение и при бойните травми и военните обучения, подчерта генерал-майор Мутафчийски".

Коментари