Публикация

Доц. Велизар Шиваров: Не можем да сме категорични, че БЦЖ ваксината помага срещу COVID-19

Доц. Велизар Шиваров: Не можем да сме категорични, че БЦЖ ваксината помага срещу COVID-19

Не можем категорично да кажем, че ваксината БЦЖ помага на българите срещу заразата с COVID-19. Има спекулации, че всички живи ваксини, каквато е и тази, тренират за известно време неспецифичния или вроден имунитет. Спорно е обаче, доколко това е с продължителен ефект.


Това каза имунологът доц. д-р Велизар Шиваров пред БНТ.


Той коментира новината, че Русия разполага с ваксина срещу COVID-19, като подчерта, че

за руската федерация не важат изключително строгите регулации

„За да бъде едно лекарство или медицински продукт безопасен, трябва да отговаря на различни стандарти, да премине през съответните етапи. Безопасността обуславя неговата употреба при съответната група пациенти или съответното заболяване. В Руската федерация не важат изключително строгите регулации, валидни за САЩ и страните от ЕС. Една уважаваща себе си държава би трябвало да следи за безопасността на продуктите, които регистрира. Това, което е сигурно, че ако руската страна иска да публикува и покаже част от данните, с които е регистрирана тази ваксина, трябва да мине през един вид рецензия, поне някакъв вид оценка. Едно от официалните изискванията е това проучване да бъде регистрирано в международна база данни“, обясни имунологът.


Той изтъкна, че

най-напредналата разработка на ваксина срещу коронавирус в момента е в САЩ

и е във фаза 3, което е непосредствено преди одобряването за масова употреба от съответната регулаторна агенция на Щатите.


„От медицинска гледна точна два са основните фактори, довели до промяна на продължителността на живота и структурата на заболеваемостта в западните общества - това са антибиотиците и ваксините“, каза доц. Шиваров в отговор на тезите, че ваксинирането руши нашето здраве.


„Скептицизмът по отношение на ваксините е неоправдан“, категоричен е специалистът.

Рано е за допълнителен прием на витамин D

Нека се наслаждаваме на слънчевите лъчи максимално дълго. Поне до края на октомври ще има достатъчно слънцегреене, допълни имунологът.

Коментари