Публикация

БЛС отдаде почит на лекарите и сестрите, загинали при изпълнение на служебния си дълг

БЛС отдаде почит на лекарите и сестрите, загинали при изпълнение на служебния си дълг

В навечерието на 15 август - Деня на спасението, пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, венци поднесоха д-р Иван Маджаров - председател на УС на БЛС, зам.- председателите на съсловната организация - проф. Николай Габровски и д-р Николай Брънзалов, д-р Нели Нешева – член на УС на БЛС.


На церемонията присъстваха столичният кмет Фандъкова, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, представители на МО, БЧК, БАПЗГ, военни, лекари и граждани.

С едноминутно мълчание и пуснати сирени на линейките медици в цялата страна ще почетат загиналите си колеги и на 17 август

(понеделник), точно в 12:00 часа пред вратите на лечебните заведения.

Денят на спасението през тази година преминава под знака на COVID-19

– заразата, която засегна милиони хора по целия свят. За съжаление, към черните списъци през 2020 г. добавяме и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейки, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа

предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.


Денят на спасението е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар“, с подкрепата на БЛС, ВМА и със съдействието на МЗ, БЧК и синдикатите. На този ден почитаме и паметта на 26-годишния лекар на великотърновското с. Стрелец, д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението бе официализирано

с решение на Министерския съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяването на хора в мирно време.

 

 

Коментари