Публикация

Наливат до 22 млн. лв. в бюджета за здраве 2020 г.

Наливат до 22 млн. лв. в бюджета за здраве 2020 г.

На извънредна пресконференция в Министерството на здравеопазването министър Костадин Ангелов съобщи, че са постигнати договорености за подписване на анекси с БЛС и БЗС. Става дума за общо около 22 млн. лв., които ще бъдат отпуснати към бюджета за здраве до края на годината.

Цените на клиничните пътеки

първо ще бъдат увеличени с 20 лв., за да се покрият тестовете за коронавирус на постъпващите в болница. Считано от 1 август 2020 г. цените на КП ще бъдат индексирани с 10%. Увеличават се и обемите, съобщи министър Ангелов.

 

Това увеличение ще продължи и през 2021 г. В първичната доболнична помощ (общопрактикуващи лекари), която касае над 4400 практики, се предвижда увеличение на всички дейности с 10%, както и на цените на заплащания на преминал пациент, т.нар. капитационни плащания. В специализираната доболнична помощ също ще има ръст от 10%.  

Това касае над приблизително 6000 практики и е постигнато от 1 август до 31 декември 2020 г., уточни министърът.

Индексация в заплащането ще има и за денталните услуги

- отново с 10% (без протезите), което ще обхване периода от 1 септември до 31 декември 2020 г. Увеличава се стойността на заплащането с 10% на всички рецепти, които се реимбурсират на 100%. Шефът на БЛС д-р Иван Маджаров коментира със задоволство увеличението на цените на услугите.

 

"Днес финализираме един процес, който беше на разговори и анализ на това, какво се е случило от началото на година в епидемията на COVID-19. Другата новина, която трябва да съобщим, е, че Надзорният съвет взе решение с икономиите в бюджета на НЗОК и с цел вливане на свежи средства в лечебните заведение,

да се пристъпи към заплащане към неразплатената дейност

за която говорим от години", заяви той. 


Д-р Шарков от БЗС също изрази удовлетворение от преговорите с Надзорния съвет на НЗОК и МЗ. Увеличението идва в труден момент и средствата ще послужат за увеличаване на трудовите възнаграждения, а качеството на услугите ще бъде запазено, дори и увеличено.

 

Заместник-здравният министър Жени Начева съобщи, че увеличението и отпуснатите допълнително пари са както следва:

 

  • 3 млн. за специализираната помощ;
  • до 10 млн за денталната помощ;
  • 3 млн. за медико-диагностични грижи;
  • 6 млн. за първичната помощ.

"Актуализация, промяна в бюджета на НЗОК ще е необходима във връзка с това, именно в частта, която дава право на касата да заплати отчетена и неизплатена медицинска дейност за 2015 и 2016 г.", уточни Начева.

 

 

Коментари



Стъпките са добри, но има парадокси. Каква е логиката КП 39 - лечение на пневмониия и бронхиолит.... да остане с цена 667 лв, когато е свързана с доказан КОВИД-19 ? Нека не се лъжем - болният от КОВИД, когато е за хоспитализация е ПНЕВМОНИЧНО БОЛЕН. Разликата между КП 104 и КП 39 в този случай е, че първата се провежда в Инфекциозно отделение, а втората - във Вътрешно или Пулмологично такова. А кой споменава нещо за онези пневмонии, които клинически, епидемиологически и рентгенологично са 100% КОВИД, но не са верифицирани с RT-PCR заради несъвършенства в технологията ?

CredoMedia: in focus
15 авг 2020 15:55

Драги д-р Тодоров, мога само да цитирам водещи наши специалисти по образна диагностика, които твърдят, че при определен КТ образ на белите дробове, диагнозата може да се постави с 90 % сигурност и без PCR. Всъщност и самият PCR не е 100 процента сигурен, така че - наистина нямаме някакви абсолютни методи за доказване или отхвърляне.