Публикация

Началникът на ВМА: Да загубиш живота си, за да спасиш друг, е изключително рядка саможертва!

Началникът на ВМА: Да загубиш живота си, за да спасиш друг, е изключително рядка саможертва!

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Деня на спасението в памет на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа

предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора. За съжаление, към черните списъци през 2020 г. добавяме и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

В този ден, в който отдаваме почит на всички, които са загубили живота си, за да спасят друг – не само лекари, имаме 7 души медицински лица, загинали при такава ситуация. Това е изключително рядка саможертва и днес нашият поклон е именно към тях

- коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.


Той допълни, че във време, в което наблюдаваме девалвация на ценности,

 

жестовете като дарителство, доброволчество и да изложиш живота си на опасност не бива да останат незабелязани

 

След церемонията генерал-майор проф. Мутафчийски изказа своята лична признателност и отличи със сертификати за благодарност доброволците, които по време на извънредното положение помагаха на екипите на ВМА в битката с COVID-19.

Вие се отзовахте в най-трудния момент, не само за Академията, но и за цялата държава. Ние никога не забравяме нашите приятели и хората, които са дали, а вие дадохте много. Вие дадохте сърцето си за нас и да знаете, че и нашето сърце е ваше, подчерта началникът на ВМА.

Коментари