Публикация

От печат излезе монографията „Паразитни болести в гастроентерологията“

От печат излезе монографията „Паразитни болести в гастроентерологията“

„Паразитни болести в гастроентерологията“ представя най-съвременните данни за над 40 паразитни заболявания

БНР – Радио Кърджали, Сутрешен блок "След първото кафе". Интервю на Илияна Типова с д-р Марин Мухтаров, 20 юли 2020 г.

   От печат излезе монографията "Паразитни болести в гастроентерологията" от доц. д-р Виолина Боева-Бангьозова, д.м. (паразитолог), д-р Марин Мухтаров, д.м. (гастроентеролог), д-р Марлена Панайотова, д.м. (детски гастроентеролог) и Петя Драгомирова (биолог). Книгата е първото самостоятелно издание у нас, в което подробно се разглеждат паразитозите в гастроентерологията. Повече информация за книгата, Илияна Типова потърси от д-р Марин Мухтаров, д.м. по чиято идея е направена монографията и е един от авторите: "Самостоятелно такова издание в историята на българската медицина до момента няма, което прави тази книга уникална, заради това, че е първата по рода си. Тя е предназначена основно за специалистите и за специализантите по гастроентерология. Но тъй като тя е с богат справочен апарат и касае и други специалности, гранични, които имат отношение към тази проблематика, каквито са инфекционистите, педиатрите, между тях има и детски гастроентеролози, общопрактикуващите лекари, паразитолозите, хирурзите, специалисти по образна диагностика. Въобще доста широк кръг от специалисти могат да проявят интерес към тази книга. Освен това в нея са застъпени най-съвременните данни за над 40 паразитни заболявания, които имат отношение към специалността в която аз работя. Засегнати са доста теми, които касаят тези заболявания, като се започне от историческа справка, мине се през причинителите, през това как протича заболяването и се стигне до епидемиологията, географското разпространение и начинът по който да се предпазваме – профилактиката и епидемиологичният надзор и контрол.

  Особено внимание е отделено на най-разпространените паразитни болести при човека в България. Задълбочено са представени и редица внасяни паразитози.  
"Повишената опасност от последствията от вноса се обуславя от развитието на международния туризъм и търговските връзки, също и от търговията с храни за сурова консумация", коментира още д-р Мухтаров. 
    Монографията е по идея и под редакцията на д-р Марин Мухтаров. "Издадена е и под редакцията на доц. д-р Виолина Боева-Бангьозова, която ни напусна ден преди да излезе от печат тази книга", споделя д-р Мухтаров. Рецензенти са паразитологът, експерт в Световната здравна организация и председател на Българската асоциация на медицинските паразитолози проф. д-р Росица Курдова-Минчева, д.м. и проф. д-р Йордан Генов, д.м. – гастроентеролог, завеждащ Трето отделение в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и председател на Българската асоциация по ултразвук в медицината.

Линк към цялото интервю: БНР – Радио Кърджали 

Книгата се разпространява онлайн: Паразитни болести в гастроентерологията

 

Студент Алергология Вътрешни болести Гастроентерология Други мед. специалности Инфекциозни болести Клинична лаборатория и микробиология Образна диагностика Обща медицина Педиатрия Хирургия Хранене и диететика Болест на Крон Висока температура Гастрит Диария Колит Лайшманиоза Повръщане Тения Трихинелоза Ухапвания от насекоми Хепатит Холецистит Цироза Цьолиакия Язвена болест Подут корем Актуално Хепатология паразитология тропическа медицина ръководство паразит паразити credoweb.bg справочник за лекари нова книга зоонози лечение на инфекциозни болести паразитни болести хелминтология

Коментари