Публикация

Лекари дават курбан за по-добро здравеопазване

На курбан вместо на протест излязоха днес медиците от ДКЦ 1 в Пловдив.


Това е нашият своеобразен протест срещу безобразията на реформата, заяви управителят на бившата поликлиника д-р Георги Кръстев.

„Жертвеният агнец е за здравето на лекари и пациенти. Молим се за оцеляването на системата, за оцеляването на нацията”, каза д-р Кръстев.

Той обясни, че въпреки договорката между БЛС и правителството, отмяната на протеста е невалидна без решение на лекарски събор, така както беше прието на извънреден форум.

За това и за да спазят процедурата, а и за да покажат, че е много важно да се спазват споразуменията и законите, лекарите от центъра, без дежурните екипи, свалиха белите престилки и се включиха в своеобразния протест.

„Подобряването на качеството на живот неминуемо минава през здравето. А нацията не може да оцелее без добро здравеопазване”, обясни идеята си д-р Кръстев. Според него никой няма право да разполага с парите, които са гласувани за здраве.

Д-р Кръстев смята, че точка 5 от подписаното споразумение е поредната „хватка” на управляващите да ползват резерва на касата за покриване на бюджетните дупки.

„За пореден път лекарите ще стиснем зъби, притиснати от хаоса, но е крайно време всички да играят с открити карти и да се помисли за болните, защото и лекарите са пациенти”, посочи управителят на здравното заведение.

Според него най-важното в момента е да се актуализира наредбата за спешността и цените на всички услуги.

Той е категоричен, че е нужно реално остойностяване на лекарския труд, на клиничните пътеки и чак тогава да се правят сериозни крачки в реформирането на системата.

„Никой не знае по-добре от лекарите цената на човешкия живот, затова призоваваме  партиите да загърбят политиката и да се обединят в името на живота”, допълни д-р Кръстев.

Коментари