Публикация

Д-р Гергана Николова: Личните лекари трябва да могат да дават направление за изследване за COVID-19

Д-р Гергана Николова: Личните лекари трябва да могат да дават направление за изследване за COVID-19

Трябва да се прецени дали общопрактикуващите лекари са на първа линия, тъй като в момента не се разглеждат като такива. Този въпрос ще бъде поставен пред новия министър.


Това заяви д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз, пред БНТ.


По думите й с идването на есента броят на пациентите с температура ще се увеличи, по тази причина личните лекари трябва да могат да назначат изследване. В момента те нямат тази възможност, което удължава пътя за диагностика, а пациентите са силно затруднени да си платят теста срещу COVID-19.


Д-р Николова призова

 

да няма отпускане и да се спазват противоепидемичните мерки

Цифрите са по-добри, процентът на новозаразени и заболели към бройката изследвани е по-малък. Ние ще продължим да апелираме да се спазва дистанция, да се носят маски.


Доста неглижираме носенето на маски на закрито. Хората приемат, че това е нещо пожелателно. Ако се носят - не е по правилния начин, без да са покрити носа и устата. Каквото и да кажем - коронавирус има, изтъкна д-р Николова, която е и общопрактикуващ лекар.

Тя е категорична, че за да можем да се справим с инфекцията, трябва да се пазим, себе си и хората с хронични заболявания, както и възрастните.


Според нея е редно

учебните занятия да започнат присъствено

тъй като децата са по-слабо засегнати от коронавируса.

Коментари