Публикация

Минута мълчание и вой на сирени в памет на загиналите медици

Минута мълчание и вой на сирени в памет на загиналите медици

С едноминутно мълчание и вой на сирени на линейки, по призива на Българския лекарски съюз, медици от цялата страна отдадоха почит към своите колеги, загинали по време на работа.

Денят на спасението през тази година преминава под знака на COVID-19

– заразата, която засегна милиони хора по целия свят. За съжаление, към черните списъци през 2020 г. добавяме и имената на лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейки, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.


В петък, 14 август, ВМА отбеляза Деня на спасението в памет на десетките лекари и медицински служители, загинали по време на работа след извършване на тежки среднощни операции, при катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на своите пациенти.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа

предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

Денят на спасението е създаден през 2005 г.

по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар“, с подкрепата на БЛС, ВМА и със съдействието на МЗ, БЧК и синдикатите. На този ден почитаме и паметта на 26-годишния лекар на великотърновското с. Стрелец, д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението бе официализирано

с решение на Министерския съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяването на хора в мирно време.

Коментари