Публикация

Безплатно и анонимно тестване за хепатит В и С в София

При необходимост на пациентите ще бъдат направени и допълнителни изследвания.


Всеки, който желае да се тества за хепатит В и С, може да направи това напълно безплатно и анонимно всеки делничен ден от 8:00 до 18:00 часа, в лаборатория „Санте” (ул. „Захарий Круша” 2) в София. При необходимост на пациентите ще бъдат направени и допълнителни изследвания.
Повече информация може да бъде получена на тел. 0700 10 515.

Хепатит В и С са едни от най-често срещаните заболявания на черния дроб. Хепатитът е възпаление на черния дроб, което се предизвиква от вируси. След като навлезе в организма, вирусът обхваща чернодробните клетки, започва да се размножава и бавно да заразява нови клетки. Това води до възпаление и нарушаване на функциите на черния дроб. Често обаче години след заразяването липсват оплаквания или те не са тежки, но типични за чернодробно заболяване.

Вирусът на хепатита се пренася посредством заразена кръв, чрез кръвни продукти и много по-рядко с телесни течности на инфектирания човек. Диагностицирането на заболяването се прави чрез специфични тестове, които установяват наличие на антитела в кръвта срещу хепатитните вируси.
Кампанията на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист” се подкрепя от Рош-България.

Коментари