Публикация

Нов метод с обещаващи резултати в лечението на множествена склероза

Нов метод с обещаващи резултати в лечението на множествена склероза

Изкуственото понижаване на концентрацията на протеина рилин в кръвта предотвратява развитието на множествена склероза. Заключението е на учени от Тексаския университет въз основа на проучване, публикувано в научното списание Science Translational Medicine.

Резултатите засега са потвърдени при мишки

В търсене на нови методи за лечение на дегенеративното заболяване учените проведоха серия от експерименти върху лабораторни мишки с изкуствено провокирана множествена склероза. След това редуцирали кръвния протеин рилин, произведен от чернодробните клетки. Това намалило интензивността на симптомите на множествена склероза и подобрило възстановяването на опитните животни.

 

В научната си разработка експертите се позовават на собствени изследвания, започнали през 1997 г., когато в лабораторни условия те изолирали протеин, наречен рилин, отговорен за естественото развитие на мозъка и за образуването на връзки между нервните клетки.

 

Още тогава учените забелязали, че по-големи количества от протеина започват да влияят негативно върху нервните окончания в кръвоносните съдове, което допринася за бързото развитие на атеросклерозата.

Понижаването на рилин защитава от атеросклероза

Проучване от 2016 г. на Йоахим Херц, д.м.н. , директор на Центъра за транслационно изследване на невродегенерацията и професор в катедрите по молекулярна генетика, неврология и невротерапевтици и невронауки в UTSW, и неговите колеги показва, че по-ниските нива на циркулиращия рилин (Reelin) защитават мишките от атеросклероза. Навлизайки по-дълбоко в механизма зад това явление, те открили, че той вероятно регулира производството на адхезионни молекули върху стените на кръвоносните съдове, които улавят циркулиращи моноцити, вид имунни клетки, предизвикващи възпаление. След понижаване на протеина в животински модели, нивата на тези адхезионни молекули също спаднали, като им попречили да улавят моноцитите. В крайна сметка възпалението затихвало.

 

Този необичаен ефект на излишния протеин довело учените до извода, че изкуственото му намаляване ещ повлияе и пристъпите на множествена склероза. Концентрацията на рилин в кръвта на пациенти с множествена склероза ясно корелира с фазата на заболяването. При обостряне на заболяването се наблюдава увеличение нивата на протеина и обратно. Така учените правят извода, че понижаването му с помощта на лекарства може да бъде нов метод за овладяване на това заболяване.

 

Източник: UT Southwestern

Редактор Илияна Ангелова

Коментари