Публикация

Как да понижите нивото на триглицеридите в кръвта без лекарства

Как да понижите нивото на триглицеридите в кръвта без лекарства

Триглицеридите са вид липиди или мазнини, които са важен източник на енергия за тялото. Прекаленото им натрупване е опасно за здравето, защото увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Затова хората трябва да се научат как да контролират нивото им. Специалистите препоръчват 7 начина:

Нормализиране на теглото

Изследвания са доказали, че понижаването на теглото само с 5-10% позволява да се намали съдържанието на триглицериди в кръвта с 40 mg/dl.

Намалена употреба на захар

Според статистиката повечето хора ежедневно консумират два пъти повече захар от допустимото. Това увеличава опасността от сърдечносъдови проблеми. Доказано е, че излишните въглехидрати, включително и захар, се превръщат в триглицериди.

 

Намалете захарта, за да запазите сърцето

Употребата на фибри

Благодарение на фибрите хората по-лесно отслабват, по-дълго остават сити и по-рядко преяждат. Употребата на продукти, богати на фибри, подобрява усвояването на мазнините и захарта в тънките черва, което забележимо намалява нивото на триглицеридите в кръвта.

Редовно спортуване

Специалистите препоръчват бягането, ходенето, карането на велосипед, плуването, както и другите видове физическо натоварване, като начин за намаляване на триглицеридите. По-полезни са упражненията с висока интензивност. Не толкова активните тренировки изискват повече време за постигане на необходимите резултати.

 

Редовното спортуване пази сърцето

Избягване на трансмазнините

Тези мазнини масово се използват в производството на готови хранителни продукти. Те обаче предизвикват появата на възпалителни процеси в организма. Трансмазнините са опасни и защото повишават нивото на триглицеридите.

Употреба на ненаситени мазнини

Натрупването на триглицериди може да се избегне и при употребата на продукти, съдържащи мононенаситени и полиненаситени мазнини. Те присъстват в ядките, зехтина, авокадото и мазните видове риба.

 

Авокадо и зехтин - приятели на сърцето

Отказ от алкохол

В спиртните напитки обикновено се добавя много захар. Освен това алкохолът е висококалоричен. А излишните калории се натрупват в мастните клетки и увеличават риска от сърдечносъдови заболявания.

 

Коментари