Публикация

Разкриват инфекциозна клиника към УМБАЛ „Александровска“ в отделна сграда

Разкриват инфекциозна клиника към УМБАЛ „Александровска“ в отделна сграда

Държавата се справя много добре с овладяването на COVID-кризата. Ретроспективно погледнато от момента, когато тя възникна, мерките на държавата за опазване на населението и неразпространението на инфекцията бяха наистина ефективни. Не се стигна до претоварване на здравната система от пациенти, които да имат нужда от лечение.


Това заяви доц. Димитър Буланов, директор на УМБАЛ „Александровска“, пред bTV.


Той коментира ситуацията в добричката болница, където бяха установени пропуски в работата и при спазването на противоепидечните мерки:

Ще се въздържа от оценка и не бих търсил виновни в подобна ситуация. Хората трябва да разберат, че устройството на повечето болници, включително и на нашата – времето е такова, че инфекциозните болници са правени в отделни градове или инфекциозни отделения към големи болници. Т.е. нито една здравна система, а и най-малко тези на Балканите и в случая България, е била подготвена за такава масова заразеност на хората, каквато има при коронавируса.

Според него

основното при този тип бързо разпространяващи се инфекции е пациентите да бъдат изолирани

„Изолацията е свързана с това останалите пациенти и персонала, който не се занимава с болни, носители на заразата, да бъдат протектирани. Това е основен проблем, който и сега стои пред повечето болници в страната“, посочи директорът на УМБАЛ „Александровска“.


И отбеляза, че

процесът на реорганизация на лечебните заведения продължава, той няма да завърши скоро

„Има инициатива на болницата и столичната РЗИ, по която се работи от два месеца, за да се създаде отделна структура на територията на болницата. В отделна сграда ще има инфекциозна клиника“, увери доц. Димитър Буланов.


Досега коронавирусна инфекция е констатирана при 807 медицински служители у нас.


„Когато един пациент, неясен дали е носител на инфекцията, има нужда от спешна помощ, лекарският екип, макар и екипиран, подхожда към него според състоянието му. Когато това налага близък контакт – преслушване, извършване на реанимационни мероприятия, рисковете за персонала са неимоверни, независимо от предпазните средства“, изтъкна доц. Буланов.


Според него

през есента може да се очаква разпространение на заболяването

и затруднение в първичната преценка при контакта на лекаря с него. Причината - симптомите на COVID-инфекцията са много сходни с тези на грипа и с десетки други вируси.

 

Специалистът е категоричен, че прогнозите за ръст на заболяването не са точни.


„Това, което се случва досега и през последния месец, показва, че броят на откритите носители на COVID-19 намалява, респективно намаляват и пациентите с развити симптоми на заболяването, които изискват лечение в болница“, коментира още доц. Буланов.

 

Според него новият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който преди това оглавяваше „Александровска“, ще има дълъг и успешен мандат.

Моята прогноза е, че той ще бъде успешен министър. От доста време в Министерството на здравеопазването не е имало министър, който да е до такава степен наясно с всички детайли в управлението, проблемите, успехите и неуспехите на едно голямо болнично лечебно заведение с национален характер. Без да мога да направя анализ на политическата обстановка, тъй като съм встрани от политическите процеси, считам, че той ще има дълъг и успешен мандат, допълни доц. Димитър Буланов.

Коментари