Публикация

Министър Ангелов: Хората ни вече са изморени, стоим зад всеки на първа линия

Министър Ангелов: Хората ни вече са изморени, стоим зад всеки на първа линия

Здравното министерство е изпратило вчера писмо до всички центрове за спешна медицинска помощ в страната във връзка с изплащането на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. на работещите на първа линия в борбата с COVID-19. Центровете трябва веднага да подадат служителите, които не са получили допълнителните средства. Целта е от 1 август всеки един, ангажиран в процеса, да получи това възнаграждение.


Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на видеоконферентна среща с директорите на ЦСМП в страната.


Ръководителите на 27 спешни центъра информираха министъра за наличните по структури количества лични предпазни средства, дезинфектанти, както и за изплатените до момента допълнителни възнаграждения от 1000 лв.

Всички центрове за спешна помощ разполагат с достатъчни количества и резерви от дезинфектанти, защитни маски

ръкавици, калцуни и т.н. Текущо се правят заявки и за доставка на допълнителни количества от артикулите.


Министър Ангелов посочи, че

при необходимост министерството ще инициира промяна на критериите за изплащане на допълнителните възнаграждения

по проект „Подкрепа на работещите в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Целта е да бъдат обхванати всички служители, ангажирани с диагностиката, лечението и транспортирането на пациенти в условията на COVID-19.

При най-лошия възможен сценарий през есента системата ще бъде по-натоварена заради разпространението и на други вирусни инфекции. Хората ни вече са изморени, разбираме го и искаме да знаят, че Министерството на здравеопазването стои зад тях, беше категоричен проф. Ангелов.

Видеоконферентните срещи с ЦСМП в страната ще бъдат регулярни. Идеята е както министерството да бъде своевременно информирано за работата на екипите в епидемична ситуация, така и за евентуални проблеми, които да бъдат решавани бързо.

Коментари