Публикация

Яжте шоколад и живейте по-дълго

Знаете ли, че няколко блокчета първокласен тъмен шоколад съдържат близо четири пъти повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле?


Нови изследвания разкриват ползите за здравето от шоколада със 70% или повече какао.

За сърцето

Изследвания показва, че флаванолите (антиоксиданти), които се съдържат в шоколада с високо съдържание на какао, способстват за предотвратяване на активирането на процеси, допринасящи за сърдечно-съдовите заболявания.

Друго проучване твърди, че консумацията на флаваноли може да обърне някои от щетите върху артериите, причинени от тютюнопушенето.

Яденето на малки количества шоколад има същите антисъсирващи ефекти като аспирина.

За мозъка

Шоколадът е един от най-богатите източници на магнезий (минерал от съществено значение за здравето на мозъка).

Американско проучване показва, че какаовият продукт съдържа антиоксидант (epicatechin), който може да предпазва от натрупването на амилоидни плаки, които причиняват болестта на Алцхаймер и други мозъчни заболявания.

Други изследвания доказват, че шоколадът помага на паметта, концентрацията, времето за реакция и решаването на проблеми чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка.

За имунната система

Японско проучване, публикувано в British Journal Of Cancer, посочва, че фенолите (натурални антиоксиданти в шоколада) засилват имунната система.

За стреса

Консумацията на 40 грама тъмен шоколад всеки ден в продължение на две седмици намалява стресовите хормони при пациенти с умерена до висока тревожност, твърдят учени в проучване, публикувано в „American Chemical Society’s Journal Of Proteome Research

И за дълголетие...

Изследване, обхванало близо 8000 души, показа, че тези, които ядат шоколад живеят почти с една година по-дълго от тези, които не. Лошата новина е, че ефектът се наблюдава предимно при мъже – смята се, че някои свойства на шоколада са по-ефективни при мъжете, отколкото при жените, но причините не са известни. 

Коментари