Публикация

Доц. Кунчев: Експертите се отказахме да даваме прогнози за COVID-19

Доц. Кунчев: Експертите се отказахме да даваме прогнози за COVID-19

Противогрипните ваксини тази година може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб.


Това заяви главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев, пред БНР.

До края на декември е подходящо време да бъдат имунизирани тези, които се опитваме да предпазим – възрастните хора над 65 години, хронично болните. В момента, в който пристигнат ваксините, ще бъдат предоставени на личните лекари и те ще могат да започнат поставянето им, поясни доц. Кунчев.

От думите му стана ясно, че

можем да разчитаме около 180 хиляди дози да бъдат предоставени безплатно за възрастните хора

Горе-долу същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар. 

 

„На всички е ясно, че комбинацията на сезонен грип с COVID само усложнява картината. Макар че и там има развитие. Започнаха доста фирми да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност да отдиференцираме за какво става въпрос. Това ще помогне много на лекарите, но все още те не са налице“, каза главният държавен здравен инспектор.

Експертите се отказахме да даваме прогнози за този вирус, посочи още той.

В анализ на данните от последните дни и на седмична база той изтъкна, че има значителен спад - над 30%, и България е сред малкото страни в Европа с такова намаляване. Трудно е да се каже обаче дали тенденцията ще се задържи.

Сега сме се устремили към средните за Европа стойности заболяемост, уточни доц. Кунчев.

„За мен като епидемиолог граничните мерки вече нямат чак такова водещо значение. Циркулацията на вируса вътре в страните е достатъчно голяма, за да си въобразяваме, че основният риск е „внос“ на вируса от друга страна и толкова много да съсредоточаваме усилията си в тази посока“, подчерта държавният здравен инспектор.


Той коментира и предвиденото

присъствено начало на учебната година

„Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертния съвет по педиатрия, който съдържа диагнози - предпоставка някои от децата да учат дистанционно.
Така че при наличие на тези данни, на тези диагнози родителите да имат право на избор за начина на обучение“.


По-голямата част от родителите предпочитат присъственото обучение, около 20-25 на сто подкрепят дистанционната форма, посочи специалистът, запитан има ли опасения за злоупотреби с тези диагнози, за да остават повече деца у дома.

Появи ли се положителен случай, настройката е децата от съответния клас да преминат в карантина и за 14 дни обучението им да бъде дистанционно, след което да се върнат към присъствената форма

коментира доц. Ангел Кунчев относно алгоритъма, който училищата ще ползват за действие при регистриран случай на коронавирус.


Относно PCR тестовете на учениците той отбеляза, че може да се ползва утвърденият общ механизъм - общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ тестът да бъде направен, като се заплати от НЗОК.

Не се налагат обаче масови изследвания на контактни лица

ако едно дете от един клас е дало положителен резултат, защото те няма да дадат кой знае какви предимства, смята държавният здравен инспектор. Според него при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

 

„Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна“, коментира главният държавен здравен инспектор.


По думите му там, където това ще се направи, е логично да бъде за сметка на Касата, защото тези деца са осигурени от държавата.

 

снимка: БГНЕС

Коментари