Публикация

Уникален апарат за лазерно лечение на бъбречнокаменна болест заработи в УМБАЛ „Александровска”

Уникален апарат за лазерно лечение на бъбречнокаменна болест заработи в УМБАЛ „Александровска”

Сред най-новите придобивки на урологичната клиника в УМБАЛ „Александровска” е последен модел Холмиум лазер, който към момента е единствен в страна и притежава единствената в света технология за промяна на дължината на лазерния импулс в 7 степени. С него се извършва високоефективно и миниинвазивно разрушаване на камъни от всякакъв вид и размери в горния и долния уринарен тракт, а също и лечение на болести на простатната жлеза. Днес с новия апарат бяха направени първите лазерни литотрипсии на пациенти с бъбречни и уретерни конкременти.

Лазерното разбиване на камъни е безкръвна процедура

която се извършва с помощта на съвсем тънко лазерно влакно, въведено през пикочния канал – без придружаващи разрези и без последващи шевове. Камъните се разбиват на малки частици и се извеждат през канала. Целият процес се контролира на монитор.

Тази иновативна технология позволява да се постигне максимална ефективност и при „твърди камъни“ с големина до 3 см

обясни началникът на Клиниката по урология доц. Маринчо Георгиев – специалист със солиден опит в областта на лапароскопската, лазерната и роботизираната урологична хирургия. 

Уникален лазер в АлександровскаДруго предимство на новата апаратура е съкратеното време за извършване на операцията

- до 30%, както и фактът, че са налице минимални до липсващи усложнения, свързани с увреждане на бъбрека и уретера, кървене и инфекции. Новата технология скъсява болничния престой на пациентите и дава възможност за бързото им възстановяване и връщане към нормален начин на живот, уточни специалистът.

Апаратът ще работи на пълни обороти, като прогнозите са през лазерна литотрипсия да преминават 60-70 пациенти месечно

Новият метод се прилага само по лекарска преценка на хоспитализирани пациенти на болницата.

 

Коментари