Публикация
Цвеклото и неговите ползи за сърцето и целия организъм
Учени изследваха как консумацията на червено цвекло се отразява на човешкия организъм. Международният екип от специалисти доказа за пореден път , че
цвеклото е отличен продукт за
профилактика на сърдечносъдовите болести
нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.
Съдържащите се в него големи количества фибри, витамините А и С, тиамин, ниацин, желязо, калций, фосфор и белтъчини.
В 100 г от този зеленчук учените откриха голямо количество активни вещества – над 128 мг алкалоиди, 16 мг растителни стероиди, 6 мг флавоноиди, 115 мг терпеноиди, 3 мг сапонини и 11 мг бета-каротин. Известно е, че цвеклото съдържа бетаин – аминокиселина, която подобрява функцията на черния дроб и намалява риска от омазняването му.
Всичко това позволява на цвеклото да предотвратява
възпаленията в организма, да регулира кръвното налягане, да подпомага естествената детоксикация. Цвеклото намалява холестерола и подобрява дейността на червата.
Коментари