Публикация

Цвеклото и неговите ползи за сърцето и целия организъм

Цвеклото и неговите ползи за сърцето и целия организъм

Учени  изследваха как консумацията на червено цвекло се отразява на човешкия организъм. Международният екип от специалисти доказа за пореден път , че

цвеклото е отличен продукт за

профилактика на сърдечносъдовите болести 

нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.

Съдържащите се в него големи количества  фибри, витамините А и С, тиамин, ниацин, желязо, калций, фосфор и белтъчини.

 

В 100 г от този зеленчук учените откриха голямо количество активни вещества – над 128 мг алкалоиди, 16 мг растителни стероиди, 6 мг флавоноиди, 115 мг терпеноиди, 3 мг сапонини и 11 мг бета-каротин. Известно е, че цвеклото съдържа бетаин – аминокиселина, която подобрява функцията на черния дроб и намалява риска от омазняването му. 

 

Всичко това позволява на цвеклото да предотвратява

възпаленията в организма, да регулира кръвното налягане, да подпомага естествената детоксикация. Цвеклото намалява холестерола и подобрява дейността на червата.

 

 

Коментари