Публикация

Къде е най-голям и къде най-малък рискът да се заразим с COVID-19

Къде е най-голям и къде най-малък рискът да се заразим с COVID-19

Тексаската медицинска асоциация публикува рейтинг на местата, където опасността хората да се заразят с коронавирус е най-голяма. Специалистите оценили по скалата от 1 до 9 степени 30 вида социални дейности – от посещението на магазин до почивката на плажа или пътуването със самолет.

Нивото на риска от заразяване с COVID-19 било разделено на 5 степени – ниско, под средното, средно, над средното и високо.

 

къде можем да се заразим с коронавирус

 

Класацията била съставена въз основа на резултатите от изследвания на целева група, както и на данните от клиниките по инфекциозни заболявания. Посещавайки едни или други места, участниците в експеримента прилагали всички мерки за предпазване - носели маски, спазвали дистанция и редовно си миели ръцете.

Оказало се, че рискът от коронавирус е най-висок при

хората, които участват в големи масови мероприятия – концерти, спортни събития като мачове, служби в църквите. Опасността от зараза след посещение на фризьор, сватби или ръкуване с болен от COVID-19 е малко по-ниска. Среден риск носят плажовете, обществените басейни, шопингът и работата в офиса.

 

Още по-малко рискуват посетителите на библиотеките и музеите. Същата е опасността при посещение на лекар. Според американските специалисти най-малка е вероятността хората да се заразят с коронавирус при отваряне на писма, колети и други пратки.

Ще се отнася до храненето –

най-безопасни са поръчките от дома – риск от 2 степен от възможни 9. На 3 степен е оценен рискът от зараза при пазаруване в магазин. Както можеше да се очаква, храненето в ресторант на открито е по-безопасно от закритите заведения – 4 срещу 7 степен.

Най-голям е рискът за хората, посещаващи баровете – 9 степен.

 

Коментари