Публикация

Три причини, които водят до сенна хрема

Три причини, които водят до сенна хрема

Сенната хрема е сезонно заболяване, което засяга не само носа. Придружено е от пристъпно кихане, обилна течна хрема, сърбеж, може да има и засягане на очите. В предаването "На кафе" по Нова телевизия д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на Медицински център "Искър" (тел. 0877 58 90 40) представи важни и интересни въпроси, свързвани със симптомите и причините на сенната хрема:

 

  • По какво се отличава тя от симптоми на вирусни инфекция или COVID-19?
  • Защо алергиите стават все по-чести в наши дни?
  • Кои растения най-често причиняват сенна хрема (поленова алергия)?
  • Какво е кръстосана алергия?
  • Кой е в риск от поленова алергия?

Непрестанното нарастване на случаите с такава алергия е донякъде свързано със замърсяването на въздуха от индустриализацията, вредните емисиите от превозните средства и климатичните промени. Фините прахови частици правят полените по-агресивни и с по-голям потенциал да проникват в дихателните пътища, да дразнята имунната система.

 

Защо все повече хора развиват сенна хрема

 

сенна хрема поленова алергия

Глобалното затопляне води до почти целогодишно цъфтене на различни дървесни и тревни видове. Хората пътуват все повече и така влизат в контакт с необичайни за нашите ширини растения, като развиват алергия към тях. Пример за това са все по-разпространените реакции към полените на маслината и растението амброзия.

За поленовата алергия се говори все повече в последните десетилетия, вероятно и поради главоломно нарастващия брой на засегнатите хора.


Само привидно ли е така или наистина броя на алергичните нараства непрекъснато?

Поленовите зърна не са нещо ново, те са част от размножителната система на растенията. Има три основни причини за възникване на сенна хрема, разказва д-р Мандажиева. Първата е наличие на генетично предразположение - нашите гени се променят в резултат на влияние от околната среда. Второ - получава се сенсибилизация при контакт със съответния полен. В организма се образуват антитела и когато отново се срещнем с това растение, реагираме с алергия. Третото условие е прякото влияние на околната среда, свързано с глобалното затопляне и замърсяването на въздуха.

 

Кръстосана алергия - какво е това?

 

диета хранителна алергия

Кръстосана реактивност се развива, когато термолабилни алергени от полени притежават същия участък, какъвто има и в някои плодове. Малък участък - епитоп, може да е наличен и в поленовите зърна, и в някои плодове и зеленчуци. Те се разрушават при варене, печене, но в суров вид причиняват оток на лигавицата и други неприятни симптоми. Означава, че ако човек има алергия към определени полени, например брезови, ще получи алергична реакция и при консумация на някои храни.

 

Как да се предпазим

 

Носенето на маска пази не само от вируси, но и от алергените, които иначе полепват свободно по носната лигавица. Домашните климатици са полезни за хората със сенна хрема, понеже имат филтри за поленовите зърна. Следва да се съобразяваме кога проветряваме - най-малко полени има навън сутрин до 9 ч, и вечер късно. Друг съвет е да сменяме дрехите често, да мием по-често косата под душа.

Коментари